Sport/Voetbal
1594302261
Voetbal

Barry Hulshoff (73) overleden

Barry Hulshoff in september 2018.

Barry Hulshoff in september 2018.

AMSTERDAM - Oud-Ajacied Barry Hulshoff is zondag op 73-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden.

Barry Hulshoff in september 2018.

Barry Hulshoff in september 2018.

Hulshoff maakte deel uit van het gouden Ajax in de jaren ’70. De verdediger was een sterkhouder in de Amsterdamse ploeg die grote successen vierde. De absolute hoogtepunten zijn de 3 Europa Cup I-zeges in 1971, 1972 en 1973 en de winst van de Wereldbeker in 1972. Zijn eerste Europa Cup I-finale speelde Hulshoff met Ajax tegen AC Milan op 28 mei 1969. Ajax was kansloos in die eindstrijd: 4-1.

Hulshoff debuteerde in januari 1966 onder leiding van trainer Rinus Michels in het eerste van Ajax, tegen Feyenoord: 1-1. „Een fijn debuut, al stond ik een week later gewoon weer in het tweede. Maar dat was niet erg; het hoorde bij het leerproces”, keek Hulshoff vijf jaar geleden op de website van Ajax terug op zijn eerste optreden.

Zeven landstitels

Als Ajacied werd de geboren Deventenaar zeven keer landskampioen. Hulshoff haalde met zijn verdedigende kwaliteiten ook het Nederlands elftal. Op 10 oktober 1971 maakte hij zijn debuut tegen Oost-Duitsland. Hij speelde in totaal veertien interlands, waarin de verdediger zes keer wist te scoren.

Barry Hulshof is dolblij na de door Ajax gewonnen Europa Cup I-finale tegen Juventus in 1973. Rechts Johan Cruijff.

Barry Hulshof is dolblij na de door Ajax gewonnen Europa Cup I-finale tegen Juventus in 1973. Rechts Johan Cruijff.

Na zijn actieve carrière trainde Hulshoff onder meer het Belgische Lierse SK, Westerlo, Germinal Beerschot, Eendracht Aalst en KV Mechelen. Ook was hij nog even kort coach van Ajax. Samen met Spitz Kohn en Bobby Haarms nam hij eind jaren 80 de honneurs in De Meer waar toen Johan Cruijff na een conflict bij Ajax vertrok. In de voorbije voetbaljaren was hij begeleider en adviseur van huidig Juventus-speler en oud-Ajacied Matthijs de Ligt.

Minuut stilte

Voorafgaand aan de wedstrijd van Jong Ajax tegen NAC Breda maandagavond is er een minuut stilte, en alle Ajax-ploegen spelen deze week met rouwbanden. Ook Ajax 1 staat op gepaste wijze stil bij het overlijden van dit clubicoon. Het is nog niet duidelijk hoe de Amsterdamse hoofdmacht dit zal doen.