Sport/Wielrennen
1595911500
Wielrennen

Chauvinistische UCI kleurt wielerkalender Frans

David Lappartient

David Lappartient

AMSTERDAM - In de wielerkalender direct onder de WorldTour heeft de UCI haar Frans chauvinisme laten gelden. In de nieuwe UCI Pro Serie zit slechts een Nederlandse rittenkoers de ZLM Toer en geen enkele Nederlandse eendaagse wedstrijd. Ook niet de Ronde van Drenthe en de Volta Limburg Classic die voorheen wel bij de klassiekers in de tweede liga behoorden.

David Lappartient

David Lappartient

De Franse koersen in deze Pro Serie nemen in 2020 echter enorm toe. In 2019 waren er vier koersen in Frankrijk op dit niveau: GP Denain, 4 Jours Dunkerque, GP Fourmies en Paris-Tours. Vanaf 2020 komen hier ook bij de Tour de la Provence, Faun Ardèche classic, Royal Bernard Drome Classic, Tro-Bro Leon, GP de Plumelec Morbihan en Boucles de Mayenne. Qua dagen betekent dit een toename van 42 dagen (7%) naar 54 dagen (18,5%) in Frankrijk.

Opvallend is ook dat de regionale wedstrijd GP de Plumelec van de Franse UCI-voorzitter David Lappartient in de Pro Serie competitie is opgenomen. Een semi-klassieker die de afgelopen jaren vooral een Franse aangelegenheid was. In 2017 stond hier slechts een buitenlands Pro-Continentaal team aan de start. Afgelopen jaren waren dit er nog steeds slechts vijf en geen enkele buitenlandse WorldTour-formatie.

Vanuit de Nederlandse organisatoren wordt al geklaagd dat de Nederlandse wielerunie KNWU zich wel heel slap heeft opgesteld om slechts één Nederlandse wedstrijd op dit niveau op de UCI kalender te krijgen.