Nieuws/Sport
1598067
Sport

Faber geeft met wissel stevig signaal dat hij sterk afhankelijk is van zijn enige publiekstrekker

Mahi: ’Familie staat op één’

Mimoun Mahi

Mimoun Mahi

door Robin Jongmans - De hoogzwangere mevrouw Mahi is een zegen voor Ernest Faber. De vertrekkende coach van FC Groningen is nu nog een half jaar verzekerd van Mimoun Mahi, zijn clubtopscorer en enige publiekstrekker. Zonder hem wordt het halen van de play-offs om Europees voetbal een bijna onmogelijke opgave met dit FC Groningen, zo werd keihard duidelijk tegen Heracles Almelo (3-3).

Mimoun Mahi

Mimoun Mahi

Natuurlijk, het is prachtig dat het ene na het andere jeugdproduct het eerste elftal van FC Groningen haalt en het ook nog prima doet. Maar willen deze jongens doorgroeien, dan hebben zij wel spelers om hen heen nodig aan wie zij zich kunnen optrekken. De groep spelers die wat verder ’in de twintig’ jaar oud zijn, ontbeert die (leiderschaps)kwaliteiten. Met alleen jonge jongens haal je het niet en al zal Faber het nooit hardop zeggen, het ligt voor de hand dat dit één van de ’verschillen in inzicht’ is waarom hij zelf een langer dienstverband ook niet zag zitten. Naast het feit dat het hem niet makkelijker is gemaakt door het vertrek van Oussama Idrissi intern te moeten oplossen.

Mahi, die met een wervelende assist en dito goal een groot aandeel had in de 3-1 voorsprong bij rust, is de enig overgebleven creatieve geest in de spelersgroep. Hij moest na een uur worden gewisseld omdat hij terugkwam van een blessure. Dat Faber zijn nummers ’zes’ Juninho Bacuna (20) voor het eerst sinds zijn jeugd weer voorin liet spelen, leek een hard signaal betreffende zijn (on)mogelijkheden op de bank. Daarop zitten jongens die nog meer onervaren zijn dan Bacuna en hiermee trek je moeizaam duels over de streep.

Mahi was zichtbaar weer ’vrij in zijn hoofd’ na zijn keuze om te blijven. Alle interesse die in de laatste tientallen uren voor de transferdeadline nog op gang komt, is kansloos. „Familie staat op één, echt. Mijn vrouw bevalt binnen twee maanden en ik wil dat dit hier kan gebeuren.”