Sport/Voetbal
1601352935
Voetbal

UEFA sluit Manchester City voor twee seizoenen uit van Europees voetbal

Manchester City-trainer Pep Guardiola.

Manchester City-trainer Pep Guardiola.

AMSTERDAM - Manchester City is de komende twee seizoenen uitgesloten van deelname aan de Europese toernooien.

Manchester City-trainer Pep Guardiola.

Manchester City-trainer Pep Guardiola.

Dat heeft de UEFA vrijdagavond bekendgemaakt. Het voornaamste verwijt van de UEFA is dat Manchester City zich niet aan de regels van Financial Fair Play heeft gehouden. De club zou sponsorgelden te hoog hebben ingeschat, om aan bepaalde criteria te kunnen voldoen.

In beroep

De bond gaf de regerend Engels kampioen bovendien een boete van 30 miljoen euro. City, dat over anderhalve week de Champions League vervolgt met een thuiswedstrijd tegen Real Madrid, liet meteen weten bij het internationaal sporttribunaal CAS in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Dat betekent zo goed als zeker dat de Engelse club van Pep Guardiola komend seizoen nog in Europa kan uitkomen en dat een eventuele straf pas het seizoen erna zal ingaan, mocht de club in het ongelijk gesteld worden.

Positie Guardiola

Een beroepszaak neemt immers zeker een half jaar in beslag. Het uitzicht op Europees voetbal is met name belangrijk voor het behoud van hoofdtrainer Guardiola, die al zou hebben overwogen te vertrekken als zijn team alleen in de nationale competitie uitkomt.

„We zijn niet verrast, maar wel teleurgesteld”, aldus de huidige nummer 2 van Engeland. „Wij willen dat ons bewijsmateriaal door een onafhankelijke instantie wordt bekeken”, aldus City. „De onderzoeker van de UEFA heeft al in 2018 publiekelijk laten weten welke sancties hij tegen ons wilde nemen, nog voor er fatsoenlijk naar ons dossier was gekeken. Daarom hadden we dit wel zien aankomen. Dat neemt niet weg dat we het volkomen met de uitspraak oneens zijn.”

Geen onpartijdigheid

De club vervolgt: „Deze zaak is gestart door de UEFA, vervolgd door de UEFA en beoordeeld door de UEFA”, zegt City verder. „Van enige onpartijdigheid is totaal geen sprake. Vandaar dat wij onmiddellijk actie ondernemen en de zaak bij het CAS aanhangig maken.”