Sport/Schaatsen
1605316755
Schaatsen

Kwalificatie WK afstanden: Kok, Leerdam en Schulting plaatsen zich voor 500 meter

Femke Kok.

Femke Kok.

HEERENVEEN - Femke Kok, Jutta Leerdam en Suzanne Schulting zullen namens Nederland van start gaan op de 500 meter bij de WK afstanden, half februari in Heerenveen. Het drietal eindigde na twee manches in de top-3 van het klassement, waarvoor de beste tijd telde.

Femke Kok.

Femke Kok.

Kok (20) reed in de eerste omloop een indrukwekkend persoonlijk record van 37,08. Daarmee bleef ze maar 0,02 seconde boven het Nederlands record, dat sinds januari 2013 op naam staat van Thijsje Oenema, die haar toptijd in Salt Lake City neerzette. In de tweede manche was Kok zondag opnieuw de snelste, maar bleef een nieuwe persoonlijke toptijd uit: 37,36.

Persoonlijke records

Leerdam (21) reed in beide manches de tweede tijd: 37,24 (persoonlijk record) en 37,53. Schulting sloeg toe in de tweede omloop met een fraai persoonlijk record van 37,71. In de eerste manche moest de olympisch shorttrackkampioene nog genoegen nemen met de negende tijd (38,31, toen eveneens een persoonlijk record).

De WK-tickets voor Kok, Nederlands kampioene op de 500 meter, en Leerdam, Nederlands kampioene sprintvierkamp, kwamen niet onverwacht. De derde startplek voor Schulting (23) was echter een grote verrassing. Ze eindigde eind november bij de NK sprint weliswaar na vier afstanden op de derde plek, maar haar tijden op de 500 meter (38,57 en 38,35) spraken op de langebaan nog niet echt tot de verbeelding.

Verbaasd

„Ik ben nog het meest verbaasd over mijn tijd”, liet Schulting bij de NOS stralend weten. „Ik heb er in mijn tweede rit wat meer agressie ingegooid. Het is niet normaal dat ik hier nu de derde tijd rijd. Ik wilde vooraf de 500 meter gebruiken om lekker in te rijden voor de 1000 meter, want daar is bij mij alles op gericht. En nu heb ik een WK-ticket en een mooi persoonlijk record op de 500 meter. Hoe fijn is dat?”

Voor de EK sprint, half januari in Thialf, zijn nog twee startbewijzen te vergeven. Die gaan naar de eerste twee in een gecombineerd klassement van de 500 meter en 1000 meter. Leerdam is al verzekerd van een EK-ticket. De 1000 meter wordt maandag verreden. Michelle de Jong en Dione Voskamp mogen als nummer 4 en 5 deelnemen aan de twee wereldbekers in januari in Thialf.