Sport/Voetbal
1607122953
Voetbal

Goal van Ajacied maakt kans op prijs

UEFA heeft Ziyech in vizier

Hakim Ziyech viert zijn prachtige 1-0.

Hakim Ziyech viert zijn prachtige 1-0.

Met een prachtige uithaal bracht Hakim Ziyech zijn ploeg Ajax op voorsprong in de uitwedstrijd tegen Valencia in de Champions League. Bovendien leverde het hem een UEFA-nominatie voor doelpunt van de week op.

Hakim Ziyech viert zijn prachtige 1-0.

Hakim Ziyech viert zijn prachtige 1-0.

Ook de goals van Sadio Mané (Liverpool), Joshua Kimmich (Bayern München) en Luis Suarez (FC Barcelona) zijn genomineerd.

„Ik raakte de bal lekker”, aldus Ziyech na afloop. „Maar pas toen ik ’m zag dalen, dacht ik dat-ie er wel eens in kon gaan Dit is mijn mooiste goal ooit. Zo’n goal op dit podium en ook zo vroeg in de wedstrijd, dat is lekker.”

Succes went snel bij de club die nog niet zo lang geleden in uitwedstrijden worstelde met tegenstanders als Molde, Rosenborg en Rapid Wien. Ook Ziyech merkte dat de ontlading in de kleedkamer na de zege met klinkende cijfers op Valencia (0-3) minder groot was dan vorig jaar na overwinningen op Real Madrid, Juventus of de Spurs.

Bekijk hieronder de schitterende treffer van de linksbenige Ajacied:

Maar diezelfde Ziyech haastte zich ook te zeggen dat Ajax nog steeds geen Europese topploeg is. „We kijken niet alleen maar naar de cijfers”, zegt de spelmaker die het afgelopen seizoen nog met zijn Amsterdamse ploeg in de halve finale van de Champions League stond. „We kijken hoe we ons nog kunnen verbeteren.”

Toch is Ajax onder de huidige trainer Erik ten Hag al twaalf uitduels ongeslagen in de Champions League, de voorronden meegeteld. En met 0-3 winnen in Mestalla is een resultaat dat in heel Europa indruk zal maken. „Wij waren effectief”, zei Ziyech. „Maar we hebben ook best veel kansen weggegeven. Ook met druk zetten maakten we fouten.”

Ajax heeft het vertrek van Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Lasse Schöne nog niet helemaal opgevangen. Tegen Valencia had Edson Álvarez het lastig op het middenveld. Lisandro Martínez past zich sneller aan, al mag zijn handelingssnelheid ook nog omhoog. „We hebben kwaliteit verloren en kwaliteit teruggekregen”, vindt Ziyech. „In de eerste helft hadden we het moeilijk met hun linkerkant. Dat deden we na rust beter. En André Onana had een paar prachtige reflexen.”

Valentijn Driessen en Joël Veltman blikken terug op de zege in Valencia:

Niet de perfecte wedstrijd spelen en toch met 0-3 winnen bij Valencia. Waar moet het heen als Ajax de zaken op het middenveld wel op orde krijgt en daardoor minder kansen gaat weggeven? „Dat weet ik niet”, zei Ziyech. „We kunnen het wel veel clubs lastig maken.”

Spaanse ploegen liggen Ajax wel, durfde Ziyech te zeggen met de winst van vorig seizoen bij Real Madrid (1-4) nog in zijn achterhoofd. „Zij willen ook voetballen en gaan niet alleen maar verdedigen. Dan wordt het voetbal tegen voetbal en krijgen wij ruimte. Zo zou het ook in de volgende groepswedstrijd tegen Chelsea kunnen gaan. Maar eerst spelen we zondag tegen ADO op kunstgras. Dat wordt weer een heel andere wedstrijd.”