Nieuws/Sport
1608767
Sport

'Flesjes dopingcontroles niet invriezen'

Om deze flesjes draait het

Om deze flesjes draait het

NEW YORK - De ophef over de betrouwbaarheid van de flesjes die bij de Olympische Spelen in Pyeongchang voor dopingcontroles worden gebruikt, is volgens Usada niet nodig. Het Amerikaanse antidopingagentschap zegt dat de oplossing simpel is: houd de flesjes buiten de vriezer totdat de dopinganalyse helemaal is afgerond en duidelijk is dat de bloed- en urinemonsters in orde zijn.

Om deze flesjes draait het

Om deze flesjes draait het

Travis Tygart, directeur van Usada, reageert daarmee op de zorgen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Uit onderzoek van Duitse laboranten bleek onlangs dat de verzegelde flesjes met de hand geopend kunnen worden zodra ze zijn ingevroren. Het IOC heeft groot belang bij correcte dopingcontroles in Pyeongchang. Tijdens de vorige Winterspelen, in Sotsji, slaagden de Russen erin om ongemerkt vervuilde dopingmonsters van hun sporters te verwisselen voor 'schone'.

Met de nieuwe flesjes, gemaakt door een Zwitserse producent, zou dat niet meer kunnen gebeuren. Eerder deze week ontstond ophef toen bleek dat na het invriezen sommige flesjes toch geopend konden worden.