Sport/Voetbal
1609375981
Voetbal

Breekijzer De Jong hoopt dat Depay ’gewoon op tijd’ fit is

Luuk de Jong

Luuk de Jong

ZEIST - Als Memphis Depay zaterdag onvoldoende fit is om in actie te komen tegen Noord-Ierland, dan is Luuk de Jong klaar om hem te vervangen. „De bondscoach is altijd eerlijk tegen mij geweest”, vertelt de spits. „Ik ben zijn plan B, maar er zijn wedstrijden dat hij me vanaf het begin kan gebruiken.”

Luuk de Jong

Luuk de Jong

Ronald Koeman heeft De Jong misschien al vanaf de aftrap nodig omdat Memphis Depay nog niet hersteld is van een blessure aan een bovenbeen. Donyell Malen en Steven Bergwijn zijn er zeker niet bij in een volgepakt Windsor Park in Belfast, waar Oranje nog een punt nodig heeft om zich definitief voor het EK te kwalificeren. Maar de bondscoach heeft met Ryan Babel, Wout Weghorst en Myron Boadu ook nog andere mogelijkheden voor de positie centraal in de aanval.

„Ik hoop dat Depay gewoon op tijd fit is”, zegt De Jong over de aanvaller die dit jaar in zeven interlands goed was voor zes doelpunten en acht assists. „Dat lijkt me het beste voor ons team. Maar als de bondscoach me nodig heeft, dan zal ik er staan.”

De Jong kwam bij Oranje tot dusver tot één basisplaats en 21 invalbeurten. „Maar toen ik mocht starten scoorde ik wel meteen”, doelt hij op een verloren duel met Frankrijk in het voorjaar van 2016 (2-3). „Wat een statistieken voor een spits”, grapt hij.

De 29-jarige aanvaller heeft zich geschikt in zijn rol bij Oranje. „De bondscoach is altijd heel duidelijk tegen me geweest en ik ben blij dat ik zo van waarde kan zijn. Hij heeft ook altijd vertrouwen in me gehouden. Gelukkig heb ik hem dat een beetje terug kunnen betalen”, doelt hij op zijn bevrijdende 2-1 van vorige maand in blessuretijd van het duel met Noord-Ierland. „Op zulke momenten heeft de ploeg mij nodig.”

Koeman noemde De Jong dinsdag „zijn beste pinchhitter.” Bij zijn nieuwe club Sevilla is de van PSV overgekomen aanvaller niet het breekijzer dat als invaller een muur van verdedigers moet slopen. Onder trainer Julen Lopetegui is hij voorlopig eerste keus, ook toen hij in de eerste tien competitiewedstrijden maar een van zijn vele mogelijkheden wist te benutten.

„Ik speel het hele seizoen al goed daar”, zegt de van PSV overgekomen aanvaller. „Maar bij een spits gaat het om doelpunten. In de uitwedstrijd tegen Barcelona had ik er wel drie kunnen maken, maar dat deed ik niet. Daarom was het zo lekker dat ik zondag wel de winnende maakte tegen Betis (1-2). Het klinkt misschien raar maar dat is voor de meeste fans van ons de wedstrijd van het jaar. Het was fantastisch, ook na afloop.”