Sport/Schaatsen
1614790478
Schaatsen

Ook Thomas Krol pakt Europese schaatstitel in Thialf

Thomas Krol.

Thomas Krol.

HEERENVEEN Thomas Krol heeft voor de eerste keer de Europese titel op de sprintvierkamp veroverd. De 28-jarige schaatser van Jumbo-Visma won in Thialf ook de tweede manche op de 1000 meter. Hij zegevierde als klassementsleider in een tijd van 1.08,02.

Thomas Krol.

Thomas Krol.

Ploeggenoot Hein Otterspeer behield met de vierde tijd (1.09,08) de tweede plek in het eindklassement. Het brons was voor de Duitser Joel Dufter, die op de afsluitende 1000 meter de derde tijd reed (1.08,93).

Krol was de vierde Nederlandse schaatser die in Heerenveen dit weekeinde de Europese titel veroverde. Patrick Roest, Antoinette de Jong (beiden in het allroundtoernooi) en Jutta Leerdam (sprint) gingen hem voor.

’Ik had het in mijn stoutste dromen niet durven denken’

„Ik vind het rijden van een sprinttoernooi echt lastig”, bekende Krol, die in 2019 de wereldtitel op de 1000 meter veroverde. „Die 500 meter blijft voor mij een spannende afstand. Maar ik heb tijdens dit toernooi inderdaad amper fouten gemaakt. Zelfs een dikke braam op mijn ijzer tijdens de tweede 500 meter heeft me niet uit balans kunnen brengen. Toen ik dat onderweg voelde, heb ik mijn race rustig voltooid. Het was een ongelooflijk mooi en leerzaam weekeinde voor mij.”

Krol was vooraf een outsider voor de Europese titel, maar zijn stabiliteit en zijn snelheid leidden hem zowaar naar EK-goud. „Ik zag het als een extraatje om hier te mogen starten. Ik had in mijn stoutste dromen niet durven denken dat ik de Europese titel zou winnen.”