Nieuws/Sport
1616761313
Sport

’Het moet maar ook lukken op het moment dat het echt moet’

Melvin Twellaar en Stef Broenink roeien olympisch record in dubbeltwee

Melvin Twellaar en Stef Broenink in actie.

Melvin Twellaar en Stef Broenink in actie.

De roeiers Melvin Twellaar en Stef Broenink hebben zich bij de Olympische Spelen in Tokio overtuigend geplaatst voor de halve finales van de dubbeltwee. Het Nederlandse duo zette op de Sea Forest Waterway zelfs een olympisch record op de klokken. Ze roeiden in een tijd van 6.08,38 naar de eerste plaats in hun serie.

Melvin Twellaar en Stef Broenink in actie.

Melvin Twellaar en Stef Broenink in actie.

Twellaar en Broenink, die op de EK eerder dit jaar in Varese zilver veroverden, verbeterden de tijd van de Franse dubbeltwee. Die kwam in de eerste heat uit op 6.10,45 en was al sneller dan het oude olympisch record van 6.11,30 van de Spelen in Londen 2012.

„Die tijd hadden we niet echt verwacht, want er stond een fikse zijwind. Maar het zegt ons nog niet zoveel. We zijn daar niet mee bezig. Belangrijker is dat we in de volgende race de finale halen”, zei Broenink. „Dit zijn de Olympische Spelen en dan kan het zomaar dat je door de spanning wordt bevangen of je door bijzaken laat afleiden, maar het ging heel goed. Vooral de start. Daar hebben we natuurlijk honderden keren op geoefend, maar het moet maar ook lukken op het moment dat het echt moet.”

Roos de Jong en Lisa Scheenaard plaatsten zich ook voor de halve finales van de dubbeltwee. De Nederlandse vrouwen wonnen hun heat in 6.49,90.

Mannen dubbelvier

De roeiers van de dubbelvier liggen voorlopig op koers voor hun grote einddoel: goud. Het Nederlandse viertal won met overmacht hun serie en plaatste zich voor de finale.

Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers zijn de regerend wereldkampioenen en gelden als favoriet voor de olympische titel. Hun boot is ook het ’vlaggenschip’ van de Nederlandse roeiploeg.

De vier mannen trotseerden een lastige zijwind op de olympische roeibaan en klokten 5.39,80 in de race over 2 kilometer. De boot van Australië werd op bijna 2 seconden achterstand (5.41,54) tweede.

In de andere heat waren Polen (5.39,25) en Italië (5.39,28) iets sneller dan de Nederlandse vier, maar de tijden zeggen niet veel in de wisselende omstandigheden.

De roeiers van de mannen dubbelvier waren dik tevreden. „We hebben onze favorietenstatus waargemaakt, want we winnen onze serie in lastige condities. De wind kwam overal vandaan”, zei Dirk Uittenbogaard, een van de vier roeiers. „We werden bij vlagen echt opzij geduwd. Die wind was vrij lastig op te vangen, maar we zijn er goed doorheen gekomen.”

De druk om in Tokio te presteren is groot, maar volgens roeier Koen Metsemakers niet groter dan anders. „Rond de Spelen is er altijd meer aandacht, maar ik geloof niet dat het onze prestatie heel erg heeft beïnvloed. We hebben voldaan aan de verwachting. Bovendien leggen we onszelf al genoeg druk op.”

De roeiers proberen de perikelen binnen de Nederlandse equipe rond het coronavirus zo veel mogelijk van zich af te zetten. Skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink en een staflid van de roeibond zijn positief getest in Tokio. „Je schrikt ervan, maar het moet niet te veel afleiden, omdat je er ook geen invloed op hebt. We volgen strikt de maatregelen, dat doen we al heel lang, en verder zijn we heel erg bezig met onszelf. Wij zien in Tokio verder niemand.”

Vrouwen dubbelvier

Ook de vrouwen dubbelvier mag zich opmaken voor de finale. De boot met daarin Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers eindigde als tweede in de eerste heat in een tijd van 6.19,32. Regerend olympisch kampioen Duitsland (6.18,22) was iets sneller. De klassering was echter goed voor een rechtstreekse plek in de finale.

Beukers en Janssen waren er vijf jaar geleden ook al bij op de Spelen in Rio, toen de dubbelvier zilver veroverde. Youssifou en Van Rooijen zijn nieuw in de boot. In de nieuwe bezetting heeft de boot amper aan kwaliteit ingeboet. De vrouwen dubbelvier prolongeerden eerder dit jaar in het Italiaanse Varese al hun Europese titel.

De finales van de dubbelvier zijn dinsdag 27 juli.

Sophie Souwer en Finn Florijn

Sophie Souwer plaatste zich rechtstreeks voor de kwartfinales van de skiff. De 34-jarige Nederlandse eindigde in haar serie als tweede achter de ervaren Nieuw-Zeelandse Emma Twigg.

Finn Florijn slaagde er bij de mannen in de skiff niet in een directe plek in de kwartfinales af te dwingen. De 21-jarige Leidenaar, de jongste roeier uit de Nederlandse equipe, kwam in zijn serie als vierde over de finishlijn en dat betekende een doorverwijzing naar de herkansingen. De Duitse regerend wereldkampioen Oliver Zeidler won overtuigend de heat.