Sport/Wielrennen
1616770646
Wielrennen

Terpstra grijpt net naast winst in Parijs-Tours

Jelle Wallays

Jelle Wallays

TOURS - De Belg Jelle Wallays heeft de 113e editie van de wielerkoers Parijs-Tours gewonnen. De renner van Lotto-Soudal kwam na een lange solo alleen aan in Tours. Op zo’n halve minuut finishte Niki Terpstra als tweede, net voor de Belg Oliver Naesen. Terpstra eindigde zo voor het derde jaar op rij op het podium.

Jelle Wallays

Jelle Wallays

Wallays (30) won de najaarskoers eerder al in 2014. De zege in deze editie betekende zijn achtste overwinning als professional. Vorig jaar won Wallays nog een rit in de Ronde van Spanje.

„Fantastisch om het seizoen zo te eindigen”, zei de Belg, die op zo’n 40 kilometer van de streep in de aanval ging. Hij achterhaalde al snel de Deen Søren Kragh Andersen, de winnaar van vorig jaar die op avontuur was gegaan met Boy van Poppel (Roompot-Charles). „Het was zeker niet de bedoeling om zo vroeg al alleen te gaan. Ik hoopte dat er nog wat andere jongens mee zouden gaan, maar dat gebeurde niet. Toen ik bij Andersen kwam, reed hij lek”, aldus Wallays. „Plotseling was ik alleen en dus zat er niets anders op dan solo verder te gaan. Ik had al bij de start een goed gevoel. Op een gegeven moment moet je er dan gewoon vol voor gaan en gelukkig met een ’happy end’.”

Terpstra haalde voor het derde jaar op rij het podium, maar weer stond hij niet op het hoogste treetje. De 35-jarige Noord-Hollander uit de Franse ploeg Total Direct Energie werd vorig jaar ook tweede, in 2017 kwam hij als derde over de finish in Tours. In 2012 eindigde Terpstra ook al eens als derde.

Roy Curvers kwam in zijn laatste koers als profrenner als 38e over de streep, ruim 4 minuten na Wallays. De 39-jarige Limburger gaat als coach verder bij Team Sunweb.