Sport

IAAF schorst onwetende Jasmijn Lau voor één dag

Nederlandse atlete positief door 'geluksthee'

Door Van onze speciale verslaggever

Jasmijn Lau kan het niet geloven: ze wint de 5.000 meter op het jeugd-EK.

Jasmijn Lau kan het niet geloven: ze wint de 5.000 meter op het jeugd-EK.

Hollandse Hoogte

De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) heeft donderdag bekend gemaakt dat op 23 juli 2017 de Nederlandse juniore Jasmijn Lau (18) een overtreding van het dopingreglement heeft begaan.

Jasmijn Lau kan het niet geloven: ze wint de 5.000 meter op het jeugd-EK.

Jasmijn Lau kan het niet geloven: ze wint de 5.000 meter op het jeugd-EK.

Hollandse Hoogte

Aan deze overtreding is de beoordeling 'no fault or negligence' toegevoegd, wat zoveel betekent als 'geen fouten of nalatigheid toe te rekenen aan de atleet in kwestie'.

Lau kreeg een eendaagse diskwalificatie opgelegd voor de 23e juli, de dag waarop ze in het Italiaanse Grosseto Europees juniorenkampioene werd op de 5000 meter.

Bij de gebruikelijke dopingtest na haar gewonnen race is een positief testresultaat verschenen. Een in opdracht van de IAAF uitgevoerd onderzoek door de Dopingautoriteit heeft vervolgens aangetoond dat dit resultaat werd veroorzaakt door het nuttigen van een thee waarvan zij niet kon weten dat deze een verboden stof bevatte.

De overtreding wordt daarom aangemerkt als niet verwijtbaar aan de atleet waardoor geen schorsing is opgelegd; wel werd een diskwalificatie van de betreffende race van kracht.

Lau is gevraagd om een reactie.

Kun je kort uitleggen wat er is gebeurd?

,,Vlak voor vertrek naar de Europese Juniorenkampioenschappen heb ik van een goede kennis thee gekregen, zogezegd om me geluk te brengen. Die thee heb ik op de wedstrijddag gedronken, voorafgaand aan de 5000 meter die ik won.” 

Hoe heb je de afgelopen periode beleefd?

,,Na de EJK ben ik op vakantie gegaan. Ik hoorde vlak na mijn vakantie over de positieve uitslag van de test. Het was echt een vervelende periode. Gelukkig hebben mijn moeder en mijn coach Honoré Hoedt me heel goed geholpen en dat gaf veel steun. Al vrij snel hoorde ik dat mij geen schuld trof en dat was natuurlijk een enorme opluchting. Daardoor kon ik het redelijk afsluiten.”

Wat vind je ervan dat je gediskwalificeerd bent? 

,,De diskwalificatie van mijn prestatie in Grosseto is door de IAAF niet eerder gemeld aan mij. Ik vind het echter ook geen verrassing. Dat ik nu eventueel de Europese titel verlies vind ik jammer, maar het maakt me verder niet heel veel uit. Ik weet dat ik op die dag het snelste heb gelopen van de deelnemers, en dat blijft voor mezelf staan.”

Hoe ga je nu verder?

,,Ik vond het moeilijk om dit lange tijd niet te kunnen bespreken met mijn omgeving, inclusief mijn vrienden en trainingsmaatjes. Ik ben opgelucht dat deze vervelende kwestie nu is afgerond en laat het nu achter me. Ik ga graag me weer volledig richten op wat ik het allerliefste doe: hardlopen in de Arnhemse bossen.”

 

Lees meer over