Nieuws/Sport
1617764432
Sport

Schaker Anish Giri doet mee aan online-’supertoernooi’

Anish Giri

Anish Giri

Schaker Anish Giri gaat vanaf zaterdag in een online-toernooi met een topbezetting op jacht naar de hoofdprijs van 70.000 dollar, omgerekend bijna 65.000 euro. De 25-jarige Nederlandse grootmeester doet mee aan een competitie die ruim twee weken duurt. Het initiatief komt van de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen.

Anish Giri

Anish Giri

Carlsen heeft zeven van zijn grootste rivalen uitgenodigd om mee te doen. Naast Giri zijn dat Fabiano Caruana, Ding Liren, Ian Nepomniatsjtsji, Maxime Vachier-Lagrave, Hikaru Nakamura en de pas 16-jarige Alireza Firouzja. Een aantal van hen, onder wie ook de Nederlander, deed onlangs mee aan het Kandidatentoernooi in Sint-Petersburg. Het toernooi werd halverwege afgebroken, toen president Vladimir Poetin besloot het Russische luchtruim te sluiten vanwege de coronapandemie. De schakers gingen daarop in allerijl terug naar huis.

De inzet van het Kandidatentoernooi was uitmaken wie aan het einde van dit jaar Carlsen zou mogen uitdagen, met als inzet de wereldtitel. De Noor daagt zijn rivalen nu zelf uit voor een online-toernooi. De ’Magnus Carlsen Invitational’ wordt gestreamd op de website Chess24, met commentaar in negen talen. De prijzenpot bestaat uit 250.000 dollar (230.000 euro).

Het toernooi telt zeven rondes, waarin iedere partij weer bestaat uit vier potjes rapidschaak met 15 minuten bedenktijd. De top vier van het klassement plaatst zich voor de halve finales, de eindstrijd is op zondag 3 mei. De schaker die onderaan eindigt, krijgt altijd nog zo’n 14.000 euro voor de moeite.