Sport/Wielrennen
1620169185
Wielrennen

Weer succes Jumbo-Visma in Tour: Laporte wint 19e etappe

Christophe Laporte kan het niet geloven.

Christophe Laporte kan het niet geloven.

CASTELNAU-MAGNOAC - De 19e etappe in de Tour de France, van Castelnau-Mangoac naar Cahors over een parcours van 188,3 kilometer, is verrassend gewonnen door Christophe Laporte. De renner van Jumbo-Visma bleef bij het slotklimmetje het razende peloton voor. Het is de vijfde dagzege voor de Nederlandse wielerformatie en het eerste Franse succes in deze Ronde van Frankrijk. Laporte bleef de Belg Jasper Philipsen en de Italiaan Alberto Dainese nipt voor.

Christophe Laporte kan het niet geloven.

Christophe Laporte kan het niet geloven.

In de kop van het klassement veranderde er niets. Jonas Vingegaard begint zaterdag aan de voorlaatste etappe met een voorsprong van 3.26 minuten op zijn naaste belager Tadej Pogacar. Aanvankelijk had de Deense geletruidrager door een breuk in het peloton vijf seconden verloren op de Sloveen, maar in een aangepaste rituitslag is die marge geschrapt en hebben de renners in dat deel van het peloton dezelfde tijd gekregen.

De renners in de rituitslag van de negentiende etappe vanaf Alexander Vlasov, die als twaalfde over de streep kwam, werden in eerste instantie op 6 seconden van ritwinnaar Christophe Laporte gezet. Vingegaard kwam als dertiende binnen. Pogacar zat daarvoor en kreeg dezelfde tijd als de Belg Jasper Philipsen die als tweede eindigde op 1 seconde van de Franse ritwinnaar.

Laporte

Laporte kon het bijna niet geloven dat hij het in de slotfase van de negentiende etappe van de Tour de France heeft afgemaakt. De 29-jarige wielrenner bezorgde zijn ploeg Jumbo-Visma de vijfde ritzege en won als eerste Fransman in deze Tour een etappe. „Dat het ook nog eens de eerste Franse zege is maakt het extra mooi. Ik ben zeer gelukkig, ook voor mijn familie en het Franse publiek”, zei hij.

Laporte had er al een zware Ronde van Frankrijk opzitten, waarin hij veel werk voor zijn succesvolle ploeg heeft verzet. De Fransman had in de negentiende etappe te horen gekregen dat er voor zijn kansen gereden zou worden. „Ik heb altijd alles gegeven en vandaag kreeg ik mijn kans. Het is een uitzonderlijke dag in een uitzonderlijke Tour”, zei hij.

„Ons eerste plan was om Vingegaard in de laatste 3 kilometer te brengen en toen nam Van Aert de leiding. Hij had me al laten weten dat het voor mij was vandaag. Net voor de laatste kilometer zag ik dat er een gaatje viel en maakte ik de sprong naar de koplopers. Het is niet te geloven dat ik het kon afmaken.”

Van der Hoorn

Direct bij de start raakte een kopgroep weg, met daarin Taco van der Hoorn. De renners moesten echter opnieuw kort stoppen vanwege een demonstratie. Het peloton moest na zo’n 30 kilometer even in de remmen knijpen in de negentiende rit van Castelnau-Magnoac naar Cahors. Langs de weg was rook van rookbommen te zien.

De kopgroep van vijf renners werd door de organisatie gemaand te stoppen. Nadat het peloton de vluchters was genaderd, kregen zij weer toestemming om te vertrekken. Het peloton wachtte daarna zo’n anderhalve minuut en kon toen ook weer de rit hervatten.

Aanval Pogacar

Uiteindelijk bleef Van der Hoorn met nog drie vluchters over: Matej Mohoric, Mikkel Honoré en Quinn Simmons. Het peloton had ze bijna te pakken (8 seconden), maar het kat-en-muisspel tussen peloton en vluchters werd op dat moment toch gewonnen door de koplopers. Voor even dan, bij het enige ’klimmetje’ van de dag schoot Simmons alleen weg. Het heuveltje brak het peloton uiteen, waardoor Fabio Jakobsen de slag miste.

Tadej Pogacar reed ondertussen lek, maar kon zonder tijdverlies terugkeren. De klimmetjes en waaiers hadden het peloton wel uit elkaar getrokken. Eenzame strijder Simmons werd ook bijgehaald, toen Pogacar ineens een aanval deed. De Sloveen werd echter al rap weer bijgehaald.

Wanhoopsoffensief

De rit leek - zoals vooraf al gedacht - uit te draaien op een massaspurt. Een wanhoopsoffensief van het drietal Fred Wright, Jasper Stuyven en Alexis Gougeard leek aardig te lukken, zie hielden steeds rond de 30 seconden op het naderende peloton, waar de sprinttreintjes nog ver te zoeken waren. Op 12 kilometer voor de meet was er van een georganiseeerde jacht nog geen sprake.

Met nog 5 kilometer was het verschil nog maar 10 seconden. Met nog 2 kilometer voor de boeg reden de drie er nog steeds, met nog maar enkele seconden... ze haalden het dan ook niet. Laporte wel, die iedereen uit het wiel sprintte en een prachtige zege pakte.

Sportief directeur Jumbo-Visma: Laporte volgde zijn instinct

Laporte bezorgde Jumbo-Visma opnieuw een zege in deze voor de ploeg toch al heel succesvolle Tour de France. Volgens sportief directeur Merijn Zeeman was de ritzege van de Fransman allerminst gepland, maar volgde hij zijn instinct. Zeeman is blij voor Laporte en voor de Fransen die hun ritzege in deze Tour hebben. „Het is een superspeciale overwinning na een heel spannende finale”, zei hij bij Eurosport.

„Het plan vandaag was alleen om de leiderstrui van Jonas Vingegaard te verdedigen. We wisten dat het een verraderlijke rit zou zijn met veel smalle wegen”, zei Zeeman. „De sprintersploegen hebben heel hard moeten werken en er was een gebrek aan controle in het peloton én Christophe had blijkbaar heel goede benen.”

Het was volgens de sportief directeur niet vooraf bekend dat de Fransman van de ploeg zou gaan aanvallen. „Hij maakt op het moment zelf gebruik van de mogelijkheid. Dit was een renner die zijn instinct volgde. En hij heeft de beloning gekregen.”

Nederlandse sprinters hebben geen antwoord op demarrage Laporte

Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen hadden aan het einde van de negentiende etappe van de Ronde van Frankrijk omcirkeld voor een tweede ritzege. Maar beide Nederlandse sprinters hadden geen antwoord op een splijtende demarrage van Christophe Laporte, die Jumbo-Visma een vijfde ritzege bezorgde.

„Dan is het Wout van Aert en nu weer Laporte”, zei Groenewegen bij de NOS over de overmacht van zijn oude ploeg Jumbo-Visma, die ook in het bezit is van de gele, groene en bolletjestrui. „Het is een mooie Tour, maar niet echt voor de sprinters. Op het laatste klimmetje voelde ik het al. Ik kon niet mee. Er was vandaag niemand beter dan Laporte.”

Groenewegen was de beste Nederlander met een zevende plaats. „Ik ga er zondag weer voor”, zei hij over de laatste etappe van de Tour naar Parijs die vaak met een massasprint eindigt. Fabio Jakobsen kon zich helemaal niet met de eindsprint bemoeien. „Dat laatste klimmetje was te zwaar voor me”, zei de sprinter van van Quick-Step - Alpha Vinyl. „Ik heb het 2 kilometer voor het einde laten gaan. Ik ga er zondag nog voor. Ik voel me nog best wel sterk.”