Nieuws/Sport
1620954711
Sport

Kosgei: ’Wereldrecord steeds scherper stellen’

Brigid Kosgei

Brigid Kosgei

CHICAGO - Als het aan Brigid Kosgei (25) ligt, zal haar nieuwe wereldrecordtijd op de marathon niet lang stand houden.

Brigid Kosgei

Brigid Kosgei

„Ik blijf mezelf richten op verbetering”, zei de Keniaanse atlete na haar historische race in Chicago. Ze eindigde in een tijd van 2.14.04. Daarmee dook Kosgei ruimschoots onder de oude mondiale toptijd van Paula Radcliffe, die ruim zestien jaar geleden in Londen op 2.15.25 uitkwam. Daarna kwam niemand meer in de buurt van dat wereldrecord, totdat Kosgei in Chicago ruim 2 uur lang vol gas gaf.

„Als mijn lijf het toestaat, wil ik mijn wereldrecord stapje voor stapje scherper gaan stellen. Op een geleidelijke manier. En als ik het kan, kunnen anderen het ook. Het is gewoon een kwestie van een goede voorbereiding en fit blijven. Dan is 2.13 of zelfs 2.12 mogelijk.”

Radcliffe was in Chicago getuige van de geslaagde aanval van Kosgei op haar wereldrecord. „Ik heb altijd gezegd dat er ooit iemand zou komen die sneller dan ik zou zijn op de marathon. Toen ik zag hoe hard Brigid liep in het eerste deel, vermoedde ik al dat die dag was gekomen”, liet de 45-jarige Britse weten.

Kipchoge

Bij de mannen weet de Keniaan Eliud Kipchoge nog niet of hij volgend jaar in Tokio zijn olympische titel op de marathon gaat verdedigen. De 34-jarige Kipchoge gaat eerst de tijd nemen om bij te komen van zijn geslaagde poging om als eerste de marathon binnen 2 uur te lopen. „Ik neem drie weken rust en daarna weet ik wel wat ik ga doen. Ik concentreer me nu volledig op mijn herstel”, zei Kipchoge op zijn kenmerkende zachte toon in een vraaggesprek met fans op Facebook. „Het is te vroeg om al over de Spelen te praten.”

De olympisch kampioen van Rio 2016 legde zaterdagochtend in Wenen met hulp van in totaal 41 gangmakers de klassieke afstand van 42,195 kilometer af in 1.59.40. De internationale atletiekfederatie IAAF erkent dit echter niet als wereldrecord, onder meer vanwege de vele ’hazen’ en de opzet van de race. Kipchoge heeft het wereldrecord wel in handen, met de 2.01.39 die hij vorig jaar liep in de marathon van Berlijn. De Keniaan komt dinsdag naar Nederland om in het hoofdkantoor van zijn sponsor NN in Den Haag te vertellen over zijn historische prestatie in Wenen.