Sport/Schaatsen
1623450539
Schaatsen

Suzanne Schulting zegeviert na 1500 ook op 500 meter

Suzanne Schulting.

Suzanne Schulting.

GDANSK - Suzanne Schulting heeft bij de EK shorttrack in Gdansk ook de 500 meter gewonnen. De titelverdedigster leidde op de sprintafstand van start tot finish.

Suzanne Schulting.

Suzanne Schulting.

Schulting was eerder op zaterdag al de beste op de 1500 meter. In het klassement na twee onderdelen leidt ze met grote voorsprong.

Xandra Velzeboer eindigde achter de Poolse Natalia Maliszewska als derde in de finale. Ze staat in het klassement op de vijfde plaats. Selma Poutsma liep in de halve finale tegen een straf aan en mocht daardoor niet deelnemen aan de finaleronde.

Mannen

Bij de mannen behaalde Itzhak de Laat brons op de 500 meter. Sjinkie Knegt strandde in de halve finales. De drievoudige Europese kampioen kwam er vanaf de start niet aan te pas en liet zijn race uiteindelijk lopen. Ook Dylan Hoogerwerf kwam niet verder dan de B-finale.

In het algemeen klassement leiden de Russen Semen Elistratov en Konstantin Ivliev met 34 punten. De Laat neemt de vierde plek in met 21 punten. Knegt staat zesde met 13 punten. Hoogerwerf is de nummer 12 met 2 punten.

Finaleplaatsen op aflossing

De Nederlandse vrouwen- en mannenploeg plaatsten zich op de aflossing voor de finales. Beide teams van bondscoach Jeroen Otter wonnen hun race in de halve eindstrijd.

„Ik ben echt superblij met deze dag”, liet Schulting bij de NOS weten. „Het is heel lekker om weer te racen. Ik heb er zoveel plezier in, daar haal ik echt mijn motivatie uit. Dat neemt niet weg dat ik vooraf nog steeds heel zenuwachtig ben. Maar er zit momenteel heel veel positiviteit in mij.”