Nieuws/Sport
1623470067
Sport

Nog altijd geen antwoord op protest tegen deelname VS aan finale 4x 400 meter

De 4x 400meter-ploeg na de series.

De 4x 400meter-ploeg na de series.

De Nederlandse atletiekploeg op de Olympische Spelen wacht nog altijd op een uitsluitsel van de wedstrijdjury in Tokio over het protest tegen de deelname van de Amerikaanse estafetteploeg in de finale van de 4x400 meter gemengd. Het lijkt erop dat Amerika het brons mag houden.

De 4x 400meter-ploeg na de series.

De 4x 400meter-ploeg na de series.

TeamNL diende zaterdag voor de finale het protest in, maar er kwam geen antwoord. De eerder gediskwalificeerde Amerikanen deden gewoon mee en werden net derde voor Nederland. Slotloper Vernon Norwood kwam precies 0,14 seconde eerder over de streep dan Ramsey Angela.

De ploeg op de ’mixed relay’ van de VS werd vrijdag na de series gediskwalificeerd wegens een fout in het wisselvak, maar in de nacht van vrijdag op zaterdag in Japan besloot de jury deze beslissing terug te draaien.

Nederland was het niet eens met de onderbouwing en wilde dat diskwalificatie voor Team USA van kracht bleef. Volgens technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie hadden de Amerikanen niet volgens de regels gelopen door buiten het vak te wisselen.

„Onze uiterste poging zal zondag pas worden beantwoord”, meldde Roskam. „Ik heb nog geen beeld of ons protest ontvankelijk is en of een uitspraak volgt.”

De atleten lijken zich er te bij hebben neergelegd dat ze niet alsnog een bronzen medaille zullen krijgen. „We vonden het wel raar dat de Amerikanen weer meededen, maar de coaches hebben ons meteen gezegd dat wij er geen energie aan mochten verspillen. Focus je op de race, wij zorgen voor de rest”, zei 400-meterloper Jochem Dobber.

Bekijk hier het volledige programma van TeamNL op zondag 1 augustus

Bekijk hier de medaillespiegel