Sport/Wielrennen
1626261820
Wielrennen

Nederland zegeviert wederom in Gullegem

Drie op een rij voor Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel in actie.

Mathieu van der Poel in actie.

Mathieu van der Poel heeft zaterdag voor het derde jaar op een rij de Hexia Cross in Gullegem op zijn naam geschreven. Op oudjaarsdag won hij ook al in Bredene, op 1 januari zegevierde hij in Baal.

Mathieu van der Poel in actie.

Mathieu van der Poel in actie.

De tweede plek was zaterdag voor Tom Pidcock. Van der Poel ging kort na de start onderuit, maar sloot al snel weer aan bij een eerste groep van zo’n acht renners. Meteen nam de wereldkampioen de kop waarna alleen de Brit Tom Pidcock later nog kan aansluiten. Een splijtende demarage van de Nederlander bleek even laater echter te veel van het goede voor Pidcock, waarna Van der Poel met een ruime voorsprong solo over de streep kwam. Jens Adams finishte als derde.

Van der Poel hoopt zondag voor de vierde dag op een rij (en de achtste keer in totaal dit seizoen) te winnen. Dan staat hij aan de start van de wereldbekerwedstrijd in het Zeeuwse Hulst. Zijn rivaal Wout van Aert, tevens de leider in het wereldbekerklassement, doet dan ook weer mee. Na de Zeeuwse cross volgt op 24 januari de slotwedstrijd in Overijse.

„Best een lastig rondje”, omschreef hij de omloop in Gullegem, waarop hij ook een paar „schuivertjes” had gemaakt. „Maar ik heb een leuke middag gehad. De cross in Hulst wordt de derde in drie dagen. Dat heb ik volgens mij niet eerder gedaan. Ik ben benieuwd hoe ik me voel.”

Door het wegvallen van het NK volgende week wil Van der Poel, die in België woont, een langere trainingsstage in Spanje houden. „Maar ik ben afhankelijk van de coronamaatregelen, dus zeker is het nog niet. Ik hoop dat het kan. Ik kan een periode met duurtrainingen wel gebruiken. Ik voel dat de conditie aan het begin van het seizoen beter was.”

Wegprogramma Van der Poel

Inmiddels is een ook het eerste deel van het wegprogramma van Van der Poel bekend. Hij is van plan om het wegseizoen te beginnen in de UAE Tour. Dat is een achtdaagse WorldTourronde (21-27 februari). Daardoor laat hij het Vlaamse openingsweekend aan zich voorbijgaan.

De tweede koers wordt Tirreno-Adriatico of Parijs-Nice. Dat is afhankelijk van het parcours dat op de dag van vandaag nog niet is bekend. Daarna duikt Van der Poel hoe dan ook de kasseien op. Dwars door Vlaanderen - dat dit jaar op 31 maart valt - staat op zijn programma. Twee jaar geleden won de kopman van Alpecin-Fenix in aankomstplaats Waregem zijn eerste WorldTourwedstrijd.

Vrouwen

Bij de vrouwen won de Hongaarse veldrijdster Kata Blanka Vas. Ze profiteerde opnieuw van de afwezigheid van Nederlandse toppers als wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado, Lucinda Brand en Denise Betsema.

Vas, 19 jaar pas, was net als afgelopen woensdag in Bredene veruit de sterkste en reed vanaf halverwege de eerste ronde alleen voorop. Het was haar vierde overwinning van het seizoen.

Achter Vas leverden de Belgische kampioene Sanne Cant en de Nederlandse Inge van der Heijden een felle strijd om de tweede plaats. Van der Heijden, van het team 777, was de snelste in de sprint.

De veldrijdsters treffen elkaar zondag weer. Dan zijn ook alle toppers present in de wereldbekercross van Hulst.