Nieuws/Sport
1626996437
Sport

Steeds meer verzet tegen inkrimpen Diamond League

Christian Taylor is de initiatiefnemer van de nieuwe atletenvakbond.

Christian Taylor is de initiatiefnemer van de nieuwe atletenvakbond.

DEN HAAG - Er is groeiend verzet onder atleten tegen de inkrimping van de Diamond League. De nieuwe atletenvakbond die door de Amerikaanse hink-stap-springer Christian Taylor is opgericht, krijgt veel bijval. Tientallen atleten hebben zich al aangemeld bij The Athletics Association. „De reacties zijn tot dusver sensationeel”, aldus Taylor.

Christian Taylor is de initiatiefnemer van de nieuwe atletenvakbond.

Christian Taylor is de initiatiefnemer van de nieuwe atletenvakbond.

Hij is de drijvende kracht achter het verzet. De tweevoudig olympisch- en viervoudig wereldkampioen is teleurgesteld over het schrappen van vier traditionele atletiekonderdelen uit het programma van de Diamond League. Het hink-stap-springen, de 200 meter, de 3000 meter steeplechase en het discuswerpen komen in 2020 niet meer voor in de reeks van topwedstrijden in de atletiek.

De internationale atletiekfederatie IAAF streeft met de hervormingen naar een compacte show van anderhalf uur, aantrekkelijk voor de televisiekijker. Taylor gruwt van die insteek en wil met zijn vakbond inspraak afdwingen bij de besluitvorming van de IAAF. „Onze sport gaat over eenheid en diversiteit; het schrappen van deze onderdelen brengt grote schade toe aan onze sport.”

Dafne Schippers uitte vorige week al haar onvrede over het verdwijnen van de 200 meter, haar favoriete sprintnummer. De Utrechtse was vooral ook verbaasd, omdat uit onderzoek van de IAAF naar voren kwam dat de 200 meter een van de populairste onderdelen is bij het publiek. „Ik ben in de war, is dit echt waar?”, liet ze weten op Twitter.

De Britse Dina Asher-Smith, die dit najaar in Doha Schippers afloste als wereldkampioene op de 200 meter, sprak al openlijk haar steun uit voor de vakbond van Taylor. Ook de Nieuw-Zeelandse drievoudig olympisch kampioene kogelstoten Valerie Adams riep op de bond te steunen.