Nieuws/Sport
1628628
Sport

FC Twente worstelt even hard in degradatiestrijd

Verbeek blijkt geen verlosser

Morten Thorsby (l.) maakt Adam Maher het leven zuur onder toeziend oog van Gertjan Verbeek.

Morten Thorsby (l.) maakt Adam Maher het leven zuur onder toeziend oog van Gertjan Verbeek.

Het ging bij FC Twente na de 1-0 nederlaag tegen SC Heerenveen, de elfde competitiewedstrijd onder leiding van Gertjan Verbeek, weer over aanknopingspunten en progressie die zou zijn geboekt. Maar de harde realiteit is dat Verbeek in de strijd tegen degradatie nog allerminst de verlosser is gebleken waar FC Twente op had gehoopt. Onder zijn leiding zijn pas zeven puntjes bijeengesprokkeld en is de degradatienood zeker niet kleiner dan bij zijn aantreden in november.

Morten Thorsby (l.) maakt Adam Maher het leven zuur onder toeziend oog van Gertjan Verbeek.

Morten Thorsby (l.) maakt Adam Maher het leven zuur onder toeziend oog van Gertjan Verbeek.

De situatie is zelfs penibeler geworden nu Roda JC in punten op gelijke hoogte is gekomen en de voorsprong op hekkensluiter Sparta nog maar twee punten bedraagt. Cijfermatig doet Verbeek het bovendien minder dan zijn voorgangers René Hake en interim-trainer Marino Pusic. De inmiddels bij SC Cambuur aangestelde Hake pakte zes punten uit de eerste acht duels, terwijl Pusic één van de twee wedstrijden onder zijn leiding wist te winnen.

Een week nadat Verbeek een nationale discussie had opgestart over het ’schijtbakkenvoetbal’ van PSV, liet hij zijn team in Friesland onvervalst catenaccio spelen. SC Heerenveen had het lastig met het verdedigende voetbal van FC Twente, maar wist na rust de ban te breken, toen Daniel Høegh een vrije trap van Arber Zeneli binnen kopte.

„We staan vijftiende en moeten zien te overleven”, gaf Verbeek als reden voor de gekozen strijdwijze. Voetballend was het ronduit armetierig wat FC Twente liet zien, maar Verbeek vindt houvast in de goede defensieve organisatie. „We worden steeds meer een stugge ploeg, die vecht om te overleven. Tegen een goed team als SC Heerenveen hebben we nauwelijks iets weggegeven. Dat was eerst wel anders. In de eerste vijf duels onder mijn leiding incasseerden we zestien tegengoals.”

Thomas Lam ziet vooruitgang in de uitvoering van het 5-3-2-systeem. „Het is best een moeilijk systeem om te spelen. Het gaat wel beter, maar als je dit systeem goed wil spelen dan heeft het veel tijd nodig.”

Het nadeel van de tegen SC Heerenveen gekozen strijdwijze is dat de aanvallend ingestelde spelers grote afstanden moeten overbruggen. „Voorin hadden we weinig stootkracht”, had Lam gezien. „Je speelt ver van de goal van de tegenstander. Omdat ze ook veel moeten verdedigen, zijn de spitsen ook wat vermoeider als ze voor het doel komen.”

Oussama Assaidi is het belangrijkste wapen van FC Twente, maar wist ditmaal te weinig op te duiken bij het vijandelijke doel. De dribbelaar heeft begrip voor de gehanteerde defensieve tactiek. „Iedere aanvaller speelt liever dicht op het doel van de tegenstander, maar als je onderin staat kun je niet constant op de aanval spelen. Bij vlagen voetballen we wat beter. Uiteindelijk hoop ik dat we ook weer dieper komen te spelen, want daar liggen mijn kwaliteiten.”

De FC Twente-spelers proberen ondanks de slechte reeks de moed erin te houden. „Natuurlijk hebben wij voor ons vertrouwen een overwinning nodig”, beseft Lam. „Maar we hebben nu weer AZ en Ajax als tegenstanders en dat wordt ook niet gemakkelijk. Als we er deze strijd en passie in blijven leggen dan hoop ik toch dat de punten snel komen.”