Nieuws/Sport
1628864
Sport

'Joeskov is nog lang niet uitgeprocedeerd tegen het IOC'

Poltavets hekelt IOC

Kosta Poltavets is woedend.

Kosta Poltavets is woedend.

Hoe hij zich voelt? Aan de andere kant van de lijn herhaalt Kosta Poltavets de vraag met een kleine zucht. Hij is niet boos. "Nee, ik ben heel erg boos.”

Kosta Poltavets is woedend.

Kosta Poltavets is woedend.

En dat is nu precies het laatste wat de Russische schaatscoach op dit moment wil zijn. Hij gunt het zichzelf niet om zijn gevoelens enige ruimte te geven, klinkt het vanuit Nederland. "Het is met trainers net als met atleten. Alleen degenen die het allemaal goed op een rijtje hebben en het hoofd koel houden, kunnen winnen.”

Denis Joeskov

Denis Joeskov

Afgelopen weekeinde kreeg de trainer van Denis Joeskov en Koen Verweij te horen van het Internationaal Olympisch Comité dat hij niet welkom is in Pyeongchang. Of nee, zegt hij, eigenlijk hoorde hij helemaal niets. "Ik heb nooit officieel vernomen dat ik niet naar de Spelen mag. Mijn naam ontbrak op de lijst van mensen die onder de vlag van Olympic Athletes of Russia zijn uitgenodigd. Daaruit heb ik de conclusie getrokken dat er voor mij dus blijkbaar geen plek is. Zelf heb ik nooit één document gezien waar zwart op wit staat dat ik verbannen ben van de Winterspelen.” Even klinkt een moment van twijfel door in zijn woorden. "Ik hoop alleen maar dat ik geen voorbarige conclusie heb getrokken.”

Hoe uitzichtloos zijn situatie ook lijkt, hoop doet nog altijd leven voor de in Charkov geboren oefenmeester. Maandag namelijk staat Joeskov in Zwitserland opnieuw voor de rechter, nadat hij vorige week een eerdere zaak tegen zijn uitsluiting van de Spelen verloor. "Joeskov is nog lang niet uitgeprocedeerd tegen het IOC. Er dient opnieuw een rechtszaak waarin hij zijn deelname juridisch probeert af te dwingen. Zijn gevecht is nog niet afgelopen, hij geeft zich niet zomaar gewonnen. Hetzelfde geldt voor Pavel Koelizjnikov en shorttracker Victor Ahn, overigens.”

Pavel Koelizjnikov

Pavel Koelizjnikov

Vooruitlopend op de rechtszaak houdt Poltavets (55) verdere details voor zich. "Het komt er op neer dat ze juridisch laten toetsen of het wettig is dat het IOC atleten niet uitnodigt voor de Olympische Spelen zonder dat er wettelijk bewijs tegen hen voorhanden is.”

Lees ook:

Enorme tegenvaller voor Koen Verweij - IOC onverbiddelijk voor 15 Russen

"De reden waarom ze niet welkom zijn in Pyeongchang, is nooit naar buiten gebracht. Als aan Joeskovs schorsing het roken van marihuana ten grondslag ligt, dan beschikken we over jurisprudentie. Michael Phelps is in 2008 betrapt op het gebruik van hetzelfde middel. Hij mocht vervolgens gewoon terugkeren op de Spelen van 2016 in Rio. Joeskov wordt uitgesloten voor eenzelfde vergrijp, acht jaar geleden. Dat is vreemd. Hetzelfde geldt voor Koelizjnikov. Een sporter mag niet tweemaal voor hetzelfde vergrijp worden gestraft.”