Nieuws/Sport
1628870
Sport

Supertrio op jacht naar goud

Bondscoach Geert Kuiper

Bondscoach Geert Kuiper

De Nederlandse schaatsers hebben in de huidige formatie nog nooit één wedstrijd verloren op de ploegachtervolging.  

Bondscoach Geert Kuiper

Bondscoach Geert Kuiper

Nummer vier is reserve Patrick Roest. Hij zou weleens een belangrijke schakel kunnen worden, zo klonk het uit de mond van Kuiper. "De vierde man moet iedere ronde volledig inzetbaar zijn. Dit omdat hij hard nodig is. Niet omdat je hem eventueel een medaille gunt.”

Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen mogen dus met recht een Supertrio worden genoemd. Desondanks rekent bondscoach Geert Kuiper zich allesbehalve rijk met het oog op de Olympische Spelen in Pyeongchang. "We mogen er niet van uit gaan dat ze zomaar winnen. Het zou wel heel gemakkelijk zijn om zo te denken.”

De Nederlandse mannen.

De Nederlandse mannen.

De Nederlandse mannen- en vrouwenploeg trainde zondagmiddag voor het eerst in de Gangneung Science Oval in aanloop naar de Team Pursuit, zoals het nummer op de Spelen officieel heet. Voor Kramer, Verweij en Blokhuijsen staat de kwalificatieronde zondag 18 februari op het programma. Het vrouwelijke trio Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra komt een dag later in actie. Eindigen ze bij de eerste vier, dan volgt daarna de halve finale en mogelijk finale.

"Het was belangrijk om iedereen even bij elkaar te brengen”, sprak Kuiper tussen twee trainingen door in de catacomben van de ijsbaan. "Liefst had ik hier even op snelheid getraind. Maar maandag (vandaag, red.) staat een trainingswedstrijd op het programma. Dat ging dus niet door. Maar naar omstandigheden ben ik tevreden.”

Sven Kramer trekt zijn pak aan.

Sven Kramer trekt zijn pak aan.

In de vorige olympische cyclus, tussen Vancouver 2010 en Sotsji 2014, bleef de huidige mannenploeg vier World Cups en twee WK’s ongeslagen en werd op Russische bodem eindelijk de olympische titel gegrepen. Sindsdien reden Kramer, Verweij en Blokhuijsen welgeteld één keer samen, tijdens de World Cup van begin december 2017 in Calgary. In de race om het olympisch startbewijs sloegen ze hun slag en lieten ze een tijd van 3.36,11 klokken. Dat was het eigen wereldrecord van 3.35,60 de op één na beste notering ooit.