Sport/Voetbal
162921681
Voetbal

Twente maakt karwei af in tweede helft

Twee keer rood Groningen voor rust

Arbiter Christiaan Bax

Arbiter Christiaan Bax

De eerste helft bij FC Groningen - FC Twente was er eentje om niet snel te vergeten. Uiteindelijk zegevierde de ploeg uit Enschede met 1-3.

Arbiter Christiaan Bax

Arbiter Christiaan Bax

Beide ploegen mochten in de eerste helft aanleggen en misten vanaf elf meter. Na een kwartier faalde Aitor Cantalapiedra namens de tukkers vanaf de stip. Een kwartiertje later kreeg ook Groningen-aanvaller Kaj Sierhuis zijn strafschop er niet in.

Het betekende het begin van veel tegenslag voor de thuisploeg. In de slotfase van de eerste helft kreeg namelijk zowel Ramon Lundqvist als Mike te Wierik direct rood van arbiter Christiaan Bax. De Zweed Lundqvist werd door scheidsrechter Christiaan Bax weggestuurd omdat hij een tegenstander haakte, zonder intentie de bal te spelen. Te Wierik kwam met gestrekt been in.

Groningen boos

De fans van Groningen raakten zwaar gefrusteerd. Een aantal supporters betrad zelfs het veld, maar werd direct weer verwijderd. Na tien minuten blessuretijd werd er bij een 0-0 stand gefloten voor de rust.

Het is pas de zevende keer dat een elftal in de eredivisie al voor rust met negen man komt te spelen. De laatste club die dat overkwam was sc Heerenveen in december 2018, in het duel met NAC Breda.

Beslissing na rust

Met twee man meer nam de formatie van coach Gonzalo Garcia na rust met moeite afstand. Keito Nakamura schoot een vrije bal binnen, Aitor scoorde als enige uit een penalty. Een onverwachte tegentreffer van Ritsu Doan bracht in de 84e minuut de spanning zowaar nog terug. Zo rond de 96e minuut gaf Haris Vuckic FC Twente eindelijk zekerheid.