Sport/Wielrennen
162960
Wielrennen

Verdachten Vinokoerov en Kolobnev naar raadkamer

Aleksandr Vinokoerov

Aleksandr Vinokoerov

LUIK - De oud-wielrenners Aleksandr Vinokoerov en Aleksandr Kolobnev dienen maandag voor de Luikse raadkamer te verschijnen. De Kazak en de Rus worden verdacht van corruptie tijdens de klassieker Luik-Bastenaken-Luik in 2010. De raadkamer moet zich uitspreken over een eventuele doorverwijzing naar de correctionele rechtbank in Luik.

Aleksandr Vinokoerov

Aleksandr Vinokoerov

Vinokoerov en Kolobnev reden samen aan de leiding in de finale van La Doyenne in april 2010. Ze sprintten in Ans voor de overwinning, maar de ultieme finale leek niet helemaal eerlijk en sportief te verlopen. Vinokoerov zou destijds zijn medevluchter 150.000 euro hebben betaald om te mogen winnen.

Beide ex-renners ontkennen de feiten en voeren aan dat er niet genoeg bewijs is om een procedure op te starten. Het gerecht onderzocht onder meer het e-mail- en bankverkeer van de twee verdachten in Zwitserland en Monaco. Tussen juli en december zou er destijds 100.000 en 50.000 euro overgeschreven zijn van de Monegaskische bankrekening van Vinokoerov naar de Zwitserse rekening van Kolobnev.