Nieuws/Sport
1633623
Sport

Jac Orie: 'Totaal niet bezig met tegenstanders'

'Reken maar uit welke tijd Kramer rijdt'

Jac Orie (rechts) ziet Sven Kramer een uitstekende rit afwerken.

Jac Orie (rechts) ziet Sven Kramer een uitstekende rit afwerken.

Het was het onvoorspelbare karakter van de Olympische Spelen in een notendop. Twee weken geleden, tijdens de World Cup in het Duitse Erfurt, kon Bart Schouten het niet nalaten op diplomatieke toon enige steken onder water te geven aan het adres van Jac Orie.

Jac Orie (rechts) ziet Sven Kramer een uitstekende rit afwerken.

Jac Orie (rechts) ziet Sven Kramer een uitstekende rit afwerken.

Dat hij Sven Kramer liever op trainingskamp stuurde dan dat hij hem vlak voor Pyeongchang 2018 nog even liet racen, kon wel eens duiden op onzekerheid. Had hij trouwens al gezegd dat Kramers bochtentechniek hem maar matig kon bekoren? De wijze waarop hij de bochten aansnijdt, hoe hij uit diezelfde bochten komt. "Ik zie zaken die beter kunnen.”

Sven Kramer laat Ted-Jan Bloemen vier seconden achter zich.

Sven Kramer laat Ted-Jan Bloemen vier seconden achter zich.

In de catacomben van de Gangneung Science Oval hield de coach van Ted-Jan Bloemen zich gisteren gedeisd. Kramers 3.38,64 versus de 3.42,97 van zijn TJ Flowers, het gaf hem na een oefenpotje over 3000 meter weinig recht van spreken. Dus kende hij tijdens de nababbel zijn plaats en was het ditmaal de beurt aan Orie om een vileine schimpscheut uit te delen.

"Het is nooit leuk om hier op een beetje moeilijke manier een aantal seconden aan je broek te krijgen.” Meer woorden wilde hij niet aan het optreden van Bloemen vuil maken. "We zijn op een dag als vandaag totaal niet bezig met onze tegenstanders. Je ziet ze in het voorbijgaan langs komen. Daar blijft het bij.”

Ted-Jan Bloemen

Ted-Jan Bloemen

Meer nog dan Kramers officieuze wereldrecord laaglandbanen ging het wetenschapper Orie vooral om de details tijdens Kramers race. Welke dat waren? "Dat hij de bochten telkens linksom reed”, lachte de oefenmeester. Als een volleerd pokeraar hield hij de kaarten stevig tegen de borst.

Lees ook:

Uitstekende generale Kramer - 'Ik heb niet in de hand wat Kramer doet' - 'Ik heb niet geprobeerd Kramer aan te vallen' Kramer: 'Bloemen niet veel gezien'

"Het ging er vandaag om een strakke rit neer te zetten, waar we wat aandachtspunten in hadden verstopt. De rondjes 28 kwamen in ieder geval goed.” Veel zei het overigens niet. "Tijdens de vijf kilometer van zondag moeten we weer van voren af aan beginnen. Dan staan alle klokken weer op nul.”

'Reken maar uit'

Kramers 3000 meter was in ieder geval een prima prelude voor de eerste van in totaal vier olympische afrekenmomenten, waarvan de tien kilometer van volgende week donderdag veruit het zwaarst weegt. Op welke tijd zijn pupil zondag op de vijf kilometer kan uitkomen als hij dan ook deze vorm etaleert? Orie lachte. "Reken maar uit.”

Uitgaande van een ietwat oplopend schema in de resterende vijf ronden moet de tijd van de WK afstanden van een jaar eerder op dezelfde baan, die Kramer in 6.06,82 eveneens een mondiale toptijd op zeeniveau opleverde, zeker te slechten zijn. "Al zal veel van de omstandigheden afhangen.”