Nieuws/Sport
1633628
Sport

Het indrukwekkende levensverhaal van de Amsterdamse Ghanees Akwasi Frimpong

'Cruijff heeft achter de schermen veel voor mij gedaan'

Akwasi Frimpong met de vlag van Ghana.

Akwasi Frimpong met de vlag van Ghana.

Slechts acht jaar was de Amsterdams Ghanese skeletonner Akwasi Frimpong toen zijn moeder terugkeerde naar Ghana om hem en zijn broer Kofi in 1995 mee naar Nederland te nemen.

Akwasi Frimpong met de vlag van Ghana.

Akwasi Frimpong met de vlag van Ghana.

Ze was in 1989 vertrokken om in ons land een leven met een toekomst voor haar toen nog twee kinderen te creëren. Zijn biologische vader heeft hij nooit gekend. "Via Duitsland zijn we toen binnen gekomen en reden naar de Bijlmer in Amsterdam. Het was 2 januari 1995 en ijskoud”, staat de datum in zijn geheugen gegrift. "Mijn zusje Prisilla werd later in Nederland geboren.”

Het leven leek de kleine Akwasi toe te lachen. De jongeling ging ondanks zijn illegale status gewoon naar school, omdat zijn moeder wél in het bezit was van een Nederlands paspoort. "Verder werd er niets gevraagd, totdat we op een gegeven moment met de klas op schoolreisje konden naar Spanje. Toen begonnen de problemen van het dilemma waar ik jarenlang mee heb geleefd. 

Bekijk ook op: Frimpong: 'Ik wil historie schrijven op de Spelen'

"Negen jaar duurde het voordat het verhaal naar buiten kwam, omdat het op een gegeven moment niet meer mogelijk was om het nog te verbloemen”, vervolgt Frimpong met zichtbare opluchting in zijn blik, al bleken de problemen allesbehalve over. "Het was 2003. Ik was 17 jaar toen ik het móest vertellen."

"Ik ga niet zeggen dat mijn moeder alles handig heeft aangepakt, maar ook vanuit de overheid zijn er fouten gemaakt. Ze geloofden niet dat wij haar kinderen waren, omdat volgens de Ghanese cultuur iedereen een andere achternaam krijgt. Ik kreeg een brief van Rita Verdonk dat ik het land moest verlaten."

"Vier jaar heb ik een gevecht gevoerd om toch te mogen blijven. Met hulp van onder anderen mijn trainer Sammy Monsels, Erica Terpstra, Job Cohen en Johan Cruijff kreeg ik in 2007 een verblijfsvergunning en in 2008 een Nederlands paspoort. Ik weet dat meneer Cruijff achter de schermen heel veel heeft gedaan om dit voor elkaar te krijgen."

Lees in de premiumversie van Telesport/De Telegraaf het hele interview met Frimpong.