Nieuws/Sport
16343
Sport

Boomstra behoudt leiding in tweekamp

Weer remise op WK dammen

Dammer Roel Boomstra.

Dammer Roel Boomstra.

Ook de vierde partij in de tweekamp om de wereldtitel dammen is dinsdag in remise geëindigd. Roel Boomstra en Jan Groenendijk verzuimden na 59 zetten de partij naar zich toe te trekken. Doordat de 23-jarige Boomstra wel de openingswedstrijd won, gaat de Groninger na vier partijen in zijn thuisstad met 5-3 aan de leiding.

Dammer Roel Boomstra.

Dammer Roel Boomstra.

Na de opening op dinsdag ontstond een open positie die remise leek te voorspellen, maar dat bleek voorbarig. Er volgde een felle strijd waarin de twee grootmeesters allebei op zoek gingen naar kansen.

De achttienjarige Groenendijk koos voor een plan waarbij Boomstra het centrum veroverde en hijzelf aan de randen doorbrak. Boomstra pakte met wit echter steeds meer terreinvoordeel zonder zijn eigen stand veel te verzwakken. Bij de 49e zet kon hij uit meerdere sterke zetten kiezen op weg naar dam, maar Groenendijk bood moedig weerstand. De partij eindigde in gelijkspel, tot grote opluchting van de Wageninger.

Woensdag rustdag

De twee dammers spelen in drie verschillende steden om de wereldtitel. Woensdag hebben ze een rustdag. De strijd gaat donderdag verder in Wageningen en vervolgens wordt de tweekamp afgesloten in Den Haag. Groenendijk en Boomstra spelen in totaal twaalf wedstrijden. Er zijn minimaal drie zeges nodig voor de titel.