Nieuws/Sport
1634892
Sport

Italiaanse aanpak moet Leenstra eremetaal opleveren

Marrit Leenstra traint met de Italiaanse ploeg.

Marrit Leenstra traint met de Italiaanse ploeg.

Als iemand een hoge gunfactor heeft bij het Nederlandse schaatspubliek, dan is het Marrit Leenstra (Wijckel, 10 mei 1989) wel. Ze toont zich vrijwel altijd vrolijk, stelt zich kwetsbaar op en doet alles wat binnen haar macht ligt om in ieder geval tot het ereschavot te reiken.

Marrit Leenstra traint met de Italiaanse ploeg.

Marrit Leenstra traint met de Italiaanse ploeg.

Op de ploegachtervolging was ze al meermaals succesvol, onder meer met olympisch goud en diverse wereldtitels. Maar individueel belandde ze bij WK’s en de Winterspelen van 2014 in Sotsji telkens net naast het podium. Daar wil ze in Pyeongchang verandering in brengen.

Leenstra weet in elk geval één ding zeker: de trainingsaanpak van de Italiaanse bondscoach Maurizio Marchetto en zijn assistent Matteo Anesi werkt voor haar. De laatste persoon is, niet geheel toevallig, de man van Leenstra. In het voorjaar van 2016 ruilde de Friezin haar vaste stek binnen het Nederlandse commerciële bestel in voor een onzeker avontuur in De Laars. Voor haar gevoel stond ze stil in haar ontwikkeling. Als ze op dezelfde manier was doorgegaan, zou ze het in Pyeongchang niet beter doen dan haar vierde plaats op de 1500 meter op de Spelen van Sotsji, zo beredeneerde ze zelf. „En daar had ik weinig trek in.”

Los van het feit dat Leenstra het naar haar zin heeft in Italië, heeft ze ook een goed gevoel bij de trainingsmethode van Marchetto. Ze traint veel harder en zwaarder, heeft minder rust en rijdt bijna alle wedstrijden. In Pyeongchang zal moeten blijken of dat genoeg is voor een medaille op een individuele afstand, naast de gewenste gouden plak op de ploegachtervolging. Op de 1500 meter, waar ze concurrentie heeft van onder anderen Ireen Wüst en de Japanse Miho Takagi, maakt Leenstra de meeste kans op eremetaal.