Nieuws/Sport
1635697
Sport

'Er zullen dingen moeten veranderen'

Koeman: 'Het is niet zo slecht als wij denken'

Ronald Koeman

Ronald Koeman

"Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik ambitie had om ooit bondscoach te worden", aldus Ronald Koeman bij zijn aanstelling als baas van Oranje. "Ik vind het een geweldige uitdaging en een geweldige eer om de komende jaren bondscoach van het Nederlands elftal te zijn."

Ronald Koeman

Ronald Koeman

"Deze aanstelling voelt anders dan de voorgaande", aldus Koeman, die inmiddels 20 jaar in het trainersvak zit en voor de 10e keer als hoofdcoach werd gepresenteerd. "En ik denk dat het ook anders is als je het een tijdje bent. Het zal anders zijn als bondscoach. Maar het komt op hetzelfde neer: presteren. Maar absoluut anders, omdat ik dat altijd aangegeven heb. Als je ooit de kans krijgt om bondscoach te kunnen worden, is dat absoluut een grote eer."

Als ik geen perspectief had gezien, had ik het beter niet kunnen doen. Ik vind dat er genoeg talent is, maar we zullen dingen moeten veranderen. Al deze mensen achter deze tafel hebben in dat opzicht dezelfde mening", zei Koeman, doelend op directeur betaald voetbal Eric Gudde en de nieuwe directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma.

"Het kan zo zijn dat we niet meer de allerbeste spelers hebben, maar dat wil niet zeggen dat je niet een heel goed team kunt formeren. Daar zie ik toekomst in. Het is niet zo slecht als wij denken. Ik heb de ervaring vanuit het buitenland. Ik vind wel dat we dingen anders moeten gaan doen. Alles bij elkaar zie ik daar een enorme uitdaging in. Nederland hoort op een eindtoernooi te zijn."

Ronald Koeman (l) als assistent van Guus Hiddink in 1998.

Ronald Koeman (l) als assistent van Guus Hiddink in 1998.

"Ik zie toch wel weer heel veel talent, sinds ik een aantal maanden terug ben in het land", voegde Koeman even later toe. "En het is belangrijk dat je alles doet voor een optimaal resultaat."

Koeman was eerder in 1997 en 1998 assistent van Guus Hiddink bij Oranje. Op het WK van 1998 in Frankrijk verloor het Nederlands elftal in de halve finale van Brazilië.