Nieuws/Sport
1636916
Sport

Jeroen Otter allesbehalve geschrokken van uitbraak in Pyeongchang

'Niet al te panisch doen over norovirus'

Jeroen Otter checkt de rondetijden van zijn pupillen.

Jeroen Otter checkt de rondetijden van zijn pupillen.

"Nee, daar ga ik niet van schrikken." Bondscoach van de shorttrackers Jeroen Otter is duidelijk in zijn reactie op de uitbraak van het norovirus rond de Winterspelen in Pyeongchang. 

Jeroen Otter checkt de rondetijden van zijn pupillen.

Jeroen Otter checkt de rondetijden van zijn pupillen.

"Het viel ons wel op dat er plotseling allemaal militairen stonden." 900 militairen werden ingezet om 1200 vrijwilligers te vervangen. Van die mensen werd gedacht dat ze het virus wellicht onder de leden hadden. 32 gevallen van het norovirus zijn vastgesteld. De mensen die het virus onder de leden hebben, zijn in quarantaine geplaatst. Het gaat om 29 Koreanen en drie buitenlanders. 

"Vanuit de medische staf is er een aantal tips gegeven. We moeten er ook niet al te panisch over doen", zei Otter na de training van de shorttrackploeg. "Als dit een pandemie zou zijn geweest, dan is het vervelend, maar het is een heel plaatselijke uitbraak. Het is natuurlijk wel heel vervelend als je het te pakken hebt."

Otter gaf wel aan dat wat meer alertheid met hygiëne is gewenst. "Ik noem maar wat: als er bij de koffietafel suikerklontjes staan en je grijpt met z'n allen in die bak is dat nu wellicht net handig."

De organisatie van de Spelen bracht een statement naar buiten waarin wordt aangegeven hoe het virus tegen te gaan. Zo wordt aangeraden je handen dertig seconden te wassen met water een zeep, het drinkwater eerst te laten koken alvorens het te nuttigen en mensen met diarree niet te laten koken.

Het schaatsen en shorttrack vindt bij de Spelen plaats in Gangneung, op drie kwartier rijden van Pyeongchang. Van de 33 deelnemers uit Nederland komen er 29 uit op die twee sporten en zij verblijven ook in Gangneung. Alleen snowboarders Cheryl Maas, Michelle Dekker en Niek van der Velden en skeletonster Kimberley Bos zitten in Pyeongchang.