Nieuws/Sport
1637211
Sport

Gudde: 'We willen terug naar het niveau van WK 2014'

Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB.

Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB.

De nieuwe bondscoach Ronald Koeman krijgt een duidelijk doel mee van Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB.

Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB.

Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB.

"De standaard is het WK van Brazilië in 2014", aldus Gudde bij de presentatie van Koeman, die een contract tekende tot en met het WK van 2022. "Het zal geen verrassing zijn dat we daar naar terug willen."

Oranje werd vier jaar geleden derde op het WK. Spanje werd met 5-1 verslagen, Brazilië met 3-0. Desondanks was er veel kritiek op het spel van het elftal van bondscoach Louis van Gaal. Dat zou geen recht hebben gedaan aan de Nederlandse voetbalidentiteit. 

Ronald Koeman (r) is de nieuwe bondscoach van Oranje.

Ronald Koeman (r) is de nieuwe bondscoach van Oranje.

'Bloed, zweet en tranen'

Koeman ging even later in op die uitspraak van Gudde: "Je kunt sportief een standaard noemen, het behalen van de halve finale en de derde plek. Maar ik denk dat Gudde ook bedoelt: de zaken buiten het veld, hoe het toen was. Iedereen weet wie toen de bondscoach was. Met minder kwaliteit tot een geweldige teamprestatie zien te komen. Dat gaat gepaard met bloed, zweet en tranen. Maar in allerlei opzichten was er toen heel veel duidelijkheid. Eén van mijn kwaliteiten is wel duidelijkheid scheppen welke kant we opgaan en hoe we dat gaan doen."

Nico-Jan Hoogma

Naast Koeman werd ook Nico-Jan Hoogma gepresenteerd. Hij is directeur topvoetbal. "Er was een handvol kandidaten, waarbij ook gekeken moest worden of ze überhaupt beschikbaar waren", aldus Gudde. "Het heeft geleid tot een favoriete koppeling Ronald Koeman-Nico-Jan Hoogma. Gepassioneerd, daadkrachtig, resultaatgericht en teamplayers. We weten dat we ze kunnen vertrouwen, dat is heel belangrijk. Ik ben blij dat ze ons hun woord hebben gegeven. Er is commitment voor de langere termijn van beiden."

Achterstand

"Ik onderschrijft dat iedereen bij ons in de keuken mocht kijken, dingen uit Nederland mocht meenemen en Nederland dat veel minder heeft gedaan", aldus Gudde over de veranderde internationale verhoudingen. "Daardoor hebben we een achterstand opgelopen."