Sport

IOC verrast Rotterdam

De olympiche vlag.

De olympiche vlag.

AFP

Het eerste IOC Congres zonder een Nederlandse vertegenwoordiger kent meteen negatieve gevolgen voor Rotterdam.

De olympiche vlag.

De olympiche vlag.

AFP

Een maand geleden gaf de gemeente nog opdracht om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar de organisatie van de Youth Olympic Games in 2023. Dit zou in maart aan de gemeenteraad gepresenteerd worden. Nog voor het rapport is afgerond, besloot het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Pyeongchang echter om het evenement in 2022 op het Afrikaanse continent te houden.

Het idee om de Jeugd Olympische Spelen aan Afrika toe te kennen werd al enige tijd binnen het IOC besproken. Omdat Nederland sinds het opstappen van IOC-lid Camiel Eurlings niet meer binnen de olympische koepel vertegenwoordigd is en NOC*NSF daar een te beperkt netwerk heeft, werd Rotterdam gisteren echter totaal verrast door het besluit. Burgemeester Ahmed Aboutaleb liet weten niet geïnformeerd te zijn over de sluimerende voorkeur van het IOC voor Afrika.

Het is in ieder geval een indicatie van hoe het werkt als een land aan de zijlijn staat bij mondiale sportbonden. Want ook op de tweede dag van het 132e IOC Congres werd duidelijk dat Nederland op geen slechter moment zonder vertegenwoordiger bij de olympische koepel had kunnen zitten. Er werden binnen 48 uur meer dan honderd beslissingen genomen, onder meer om de eigen organisatie binnen twee jaar te restylen.

Lees meer over