Sport

Historisch olympisch debuut Nederlandse snowboarder

Niek van der Velden

Niek van der Velden

Matty van Wijnbergen

Alleen op de wereld lijkt Niek van der Velden voor even. Met uitzicht op het Phoenix Snow Park geniet hij van het Koreaanse zonnetje op zijn gezicht.

Niek van der Velden

Niek van der Velden

Matty van Wijnbergen

Hij werpt een blik op de Slopestyle-piste, waar de snowboarder zojuist zijn eerste training heeft afgewerkt, om onbezorgd toe te leven naar zijn eerste run op zaterdag. Er zijn eerlijk gezegd ook weinig redenen om je over op te winden, wanneer je als 17-jarig broekie mag meedoen aan de Olympische Spelen.

De tien jongste Nederlandse olympiërs.

De tien jongste Nederlandse olympiërs.

De Telegraaf

Van der Velden mag zich daarmee de jongste Nederlandse man ooit noemen op de Winterspelen. Hij heeft niet de routine en erelijst van Sven Kramer, op wie alle ogen gericht zijn. Of de status van shorttrackkoning Sjinkie Knegt, van wie eveneens wordt geacht dat er over een paar dagen al een gouden plak om zijn nek bungelt. Nee hoor, zelfs als VDV ver verwijderd blijft van het eremetaal zal niemand hem daar op afrekenen. "De kans is heel klein dat ik een medaille haal”, is hij zelf realistisch genoeg.

Lees ook: Van der Velden: 'Eventjes auw'

Een veelvuldig terugkerende opmerking is dat de tiener vooral ’op zijn voeten moet landen’. "Wanneer hij dat doet, ben ik tevreden”, zegt coach Frank van der Putten. "Het idee is dat Niek zijn beste run ooit gaat neerzetten. Hij zal daarin veel trucjes aan elkaar linken en als hij telkens goed landt, is hij nog steeds afhankelijk van de rest. Maar dan heeft hij in ieder geval wel een kans om een finaleplaats te halen.”

Lees meer over