Sport

Friese boer is de enige olympiër die eerder vertrekt uit Zuid-Korea

Bob de Vries eerder weg van Spelen

caption

caption

credits

Hij wil het geen heimwee noemen, maar (marathon)schaatser Bob de Vries gaat bij de Winterspelen in Zuid-Korea wel ongeveer een week eerder naar huis.

caption

caption

credits

"Ik vlieg waarschijnlijk volgend weekeinde terug'', vertelt de 33-jarige stayer van Team Clafis op de olympische ijsbaan in Gangneung. Zijn drie kleine kinderen en zijn vijftig koeien kan en wil hij niet langer missen. Zijn vrouw komt nog wel even langs in Zuid-Korea.

De Friese boer uit Haule rijdt komende zondag de 5000 meter, de afstand waarop hij eind december bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) Sven Kramer een zeldzame 'nederlaag' bezorgde. "Daarna ben ik in principe klaar. Nee, ik ga niet direct aan het bier in het Holland House, want ik ben nog reserve voor de 10.000 meter op donderdag. Nou ja, als ik zondag win, zal ik waarschijnlijk toch wel een paar biertjes nemen.''

Volgens De Vries is hij vooralsnog de enige sporter van TeamNL die bij Pyeongchang 2018 vroegtijdig vertrekt. "Ik heb het nog niet van anderen gehoord'', zegt hij. Een woordvoerder kon die woorden van De Vries niet meteen bevestigen. Sportkoepel NOC*NSF streeft er in principe naar om de compacte Nederlandse ploeg in Zuid-Korea (33 sporters) tot na de sluitingsceremonie op 25 februari bijeen te houden.

"Ik moest met goede argumenten komen om toestemming te krijgen. Mijn drie kinderen bleken voldoende reden voor een vervroegde terugvlucht'', glimlacht De Vries, die eind januari ook al door een trainingskamp in Inzell van huis was.

Lees meer over