Sport/Autosport
1645153554
Autosport

Giniel de Villiers wint tweede etappe

Dakar: Lekke banden zitten Bernhard ten Brinke dwars

Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul in actie,

Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul in actie,

NEOM - De Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers heeft de tweede etappe van de Dakar Rally bij de auto’s gewonnen. Hij legde de 367 kilometer lange proef van Al Wajh naar Neom in Saudi-Arabië foutloos af. De Villiers was bijna vier minuten eerder in het bivak dan de Argentijn Orlando Terranova, die wel de nieuwe leider in het algemeen klassement is.

Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul in actie,

Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul in actie,

Bernhard Ten Brinke arriveerde als vijftiende op ruim 26 minuten. De Nederlandse rallyrijder verloor veel tijd door vier lekke banden. Nota bene De Villiers, de winnaar van de proef, stond een reserveband af, zodat Ten Brinke naar de finish kon rijden.

Yazeed Al Rajhi was bijna de verrassing van de dag. De coureur uit het gastland leek zijn kennis van het gebied ten volle te benutten en kwam bij bijna alle meetpunten als snelste door. Al Rajhi ging in de slotfase van de proef toch nog in de fout en zakte weg naar de zevende plaats.

Voormalig Formule 1-wereldkampioen Fernando Alonso, debutant in de Dakar Rally, reed na 160 kilometer op een steen en brak een wiel. Het duurde tweeënhalf uur eer hij de proef kon vervolgen. De Spanjaard kan een goed klassement vergeten.

Motoren

Bij de motoren zegevierde Ross Branch uit Botswana. Hij was net iets rapper dan de Brit Sam Sunderland, die als tweede finishte op 1 minuut 24. Titelverdediger Toby Price, tevens winnaar van de eerste etappe, verspeelde kostbare tijd door navigatiefouten. De Australiër kwam pas als vijftiende binnen en moest de leiding in het klassement afstaan aan Sunderland.

De Wit-Rus Siarjei Viazovich schreef de etappe bij de trucks op zijn naam. De Rus Dmitri Sotnikov eindigde als tweede op 4.20. Andrej Karginov, eveneens uit Rusland, reed naar de derde plaats. Pascal de Baar was de beste Nederlander op de achtste plaats.