Sport/Wielrennen
1645859891
Wielrennen

WK baanwielrennen: Van Riessen strandt in kwartfinale sprint

Laurine van Riessen

Laurine van Riessen

BERLIJN - Laurine van Riessen is er bij de WK baanwielrennen in Berlijn niet in geslaagd om de halve finales te bereiken op de sprint. De Leidse baanrenster verloor in de kwartfinale in twee heats van de Duitse Emma Hinze.

Laurine van Riessen

Laurine van Riessen

Van Riessen (32) maakte er in de eerste heat een lange sprint van, maar werd in de laatste meters gepasseerd door de pas 22-jarige Duitse. In de tweede heat sprintte Hinze vanaf de koppositie en moest Van Riessen zich gewonnen geven. Hinze is al in bezit van goud op teamsprint.

Braspennincx

Eerder was Shanne Braspennincx al gestrand in de achtste finales. De Brabantse was het toernooi nog voortvarend begonnen met de derde tijd in de kwalificaties, waardoor ze tot de vier rensters behoorde die de eerste ronde konden overslaan. Maar de Russische Anastasia Vojnova stond een vervolg in de weg. Van Riessen werd ook in 2018 en 2019 uitgeschakeld in de kwartfinales.

Machtsvertoon Denen

Denemarken veroverde met veel machtsvertoon de wereldtitel op de ploegachtervolging. Lasse Hansen, Julius Johansen, Frederik Madsen en Rasmus Pedersen versloegen in de finale Nieuw-Zeeland en deden dat opnieuw in een wereldrecord: 3.44,672.

Woensdag hadden de Denen de mondiale toptijd over 4 kilometer op de wielerpiste van Berlijn al twee keer scherper gesteld. Eerst in de kwalificaties met 3.46,579, later in de eerste ronde ging het nog een tikje harder: 3.46,203. Het oude record van Australië werd een jaar geleden op de WK van het Poolse Pruszkow gereden: 3.48,012. De Australiërs verloren ditmaal in de strijd om het brons van Italië.

Eefting vijfde op scratch

Roy Eefting eindigde als vijfde op het onderdeel scratch. De Nederlander, vorig jaar nog goed voor zilver, zag de Wit-Rus Yauheni Karaliok de wereldtitel veroveren. Dat had hij in 2018 ook al gedaan. Het zilver was voor de Italiaan Simone Consonni, brons ging naar de Spanjaard Sebastian Mora.

Eefting won deze winter nog een wereldbekerwedstrijd op het baanonderdeel waarbij na zestig ronden (15 kilometer) wordt gesprint om de winst. De 30-jarige coureur uit Grolloo ging twintig ronden voor het einde wel op avontuur met onder anderen Karaliok en Mora, maar hield het voorop niet vol. Vrijdag komt Eefting nog uit op de puntenkoers.