Sport/Wielrennen
1647861790
Wielrennen

Tadej Pogacar superieur in Ronde van Lombardije

Tadej Pogacar

Tadej Pogacar

Tadej Pogacar heeft de Ronde van Lombardije op zijn naam geschreven. De Sloveen rekende in een sprint-a-deux af met zijn verrassende Italiaanse medevluchter Fausto Masnada.

Tadej Pogacar

Tadej Pogacar

Alleskunner Pogacar werd zodoende de vierde renner die in hetzelfde jaar de Tour de France won en toesloeg in Lombardije na Fausto Coppi, Eddy Merckx en Bernard Hinault. De tweevoudig Tour-winnaar won dit jaar ook al een andere klassieker: Luik-Bastenaken-Luik.

De pas 23-jarige Pogacar trok op 35 kilometer van de finish ten aanval op de Passo di Ganda. Geen van de favorieten, zoals wereldkampioen Julian Alaphilippe en topfavoriet Primoz Roglic, kon hem volgen. Masnada slaagde er in de afdaling in aan te haken bij Pogacar. Het duo reed vervolgens gezamenlijk naar de meet.

„Het is te gek om het seizoen zo af te sluiten. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor”, zei de blije Sloveen, die in de straten van Bergamo zijn Italiaanse medevluchter Fausto Masnada te snel af was in de eindsprint. „Elke zege is belangrijk, maar het is wel waar dat ik er lang van heb gedroomd eens de Ronde van Lombardije te winnen. Dat het mij in mijn eerste deelname meteen is gelukt, is wel te gek. Toen ik aanviel, dacht ik dat ik wel een paar anderen mee zou krijgen, maar kennelijk was iedereen al behoorlijk moe zo aan het einde van het seizoen”, adus Pogacar.

Roglic

Adam Yates veroverde de derde plek. In de achtervolgende groep won hij verrassend het sprintje van Roglic, vooraf bestempeld als topfavoriet. De 41-jarige Alejandro Valverde kwam als vijfde over de meet, voor Alaphilippe.

Bauke Mollema, in 2019 winnaar van de klassieker, kwam als twintigste over de streep. Met die prestatie werd hij de beste Nederlander.