Nieuws/Sport

Prachtige goal hoogtepunt van duel met FC Groningen

Scorende Van Persie helpt Feyenoord aan ruime zege

Robin van Persie springt na zijn 3-0 in de armen van Steven Berghuis.

Robin van Persie springt na zijn 3-0 in de armen van Steven Berghuis.

Hollandse Hoogte

Feyenoord heeft zich hersteld van de nederlaag bij VVV-Venlo. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst won in de eigen Kuip met 3-0 van FC Groningen.

Robin van Persie springt na zijn 3-0 in de armen van Steven Berghuis.

Robin van Persie springt na zijn 3-0 in de armen van Steven Berghuis.

Hollandse Hoogte

Door de driepunter passeerden de Rotterdammers PEC Zwolle weer en heeft het op doelsaldo de vierde plek in handen.

De eerste helft draaide Feyenoord allesbehalve soepel. Jan-Arie van der Heijden en Ridgeciano Haps hadden voor het eerst na hun blessures weer een basisplaats, maar na twintig minuten zag Van Bronckhorst zich weer geconfronteerd met een nieuwe blessure. Sam Larsson greep met een van pijn vertrokken gezicht naar zijn hamstring en moest er geblesseerd vanaf. Opvallend genoeg was niet Jean-Paul Boëtius, maar Bilal Basacikoglu de vervanger van de linksbuiten.

Toornstra

Jens Toornstra was namens de thuisclub dicht bij een treffer, maar FC Groningen-doelman Sergio Padt redde bekwaam op een pegel van de middenvelder. Ook toen de goalie even later een bal losliet, was hij weer op tijd paraat om een rebound van (opnieuw) Toornstra onschadelijk te maken. Jeremiah St. Juste meldde zich kort voor rust ook in de buurt van het vijandelijk doel, maar de rechtsback kon bij de tweede paal net niet binnentikken.

De bezoekers waren al in de derde minuut het dichtst bij de openingstreffer. Een vrije trap van Yoëll van Nieff spatte via de vingertoppen van Brad Jones uiteen op de lat, waarna Mike te Wierik de rebound niet binnen kon koppen. Dat zou voor de verdediger van FC Groningen een mooie revanche zijn geweest voor zijn vorige bezoek aan De Kuip, toen hij met zijn toenmalige club Heracles al na drie minuten weggleed en Dirk Kuyt de 1-0 in de kampioenswedstrijd zag maken.

Nieuwe spirit

Na rust lieten de Rotterdammers al snel zien nieuwe spirit gevonden te hebben, want Padt moest al binnen een minuut handelend optreden bij een gevaarlijke kopbal van Nicolai Jørgensen. De openingsgoal liet niet lang op zich wachten, en uitgerekend Basacikoglu stond aan de basis van de 1-0. Zijn voorzet vanaf links kwam bij Toornstra, die droog raak schoot in de verre hoek.

Steven Berghuis was met een schot niet veel later dicht bij de 2-0 en ook St. Juste (knap vrijgespeeld door Jørgensen) zag zijn poging maar nét over vliegen. De rechtsback was even later wel trefzeker, toen hij Van Nieff te snel af was en op aangeven van Berghuis de tweede Rotterdamse goal binnenschoot. Berghuis was (weggestuurd door Haps) kort daarna opnieuw dicht bij een goal, maar zag Padt wederom dwars liggen.

Een klein kwartier voor tijd was daar de entree van Robin van Persie, en de routinier had niet lang nodig om De Kuip in extase te brengen. De linkspoot kreeg de bal van Berghuis in het strafschopgebied, tikte de bal om Van Nieff heen en schoot prachtig raak in de verre hoek. De eerste goal van Van Persie sinds zijn terugkeer, waarmee hij zich de boeken in schoot als de speler die de langste periode tussen twee Eredivisie-treffers op zijn naam heeft staan, ruim dertien jaar.

Bekijk hier de uitslagen en stand in de Eredivisie.