Sport

Pyeongchang pakt uit met openingsceremonie Winterspelen

Jan Smeekens draagt de Nederlandse vlag.

Jan Smeekens draagt de Nederlandse vlag.

René Bouwman

De openingsceremonie van de 23e Winterspelen is vrijdagmiddag geweest in Pyeongchang. 

Jan Smeekens draagt de Nederlandse vlag.

Jan Smeekens draagt de Nederlandse vlag.

René Bouwman

In het stadion was een groot vak opmerkelijk genoeg helemaal leeg. Voor de rest was het olympische onderkomen uitstekend gevuld. Met een geweldig vuurwerk werd de ceremonie ingeleid. 

Griekenland kwam traditioneel als eerste binnen. Ghana, met de 'Nederlandse' vlaggendrager Akwasi Frimpong, volgde als tweede land.

Akwasi Frimpong met de vlag van Ghana.

Akwasi Frimpong met de vlag van Ghana.

Reuters

Een lachende Jan Smeekens droeg de Nederlandse vlag het stadion binnen. Naast Smeekens liepen er maar tien Oranje-deelnemers mee. Schaatsers Anice Das, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Esmee Visser, Ronald Mulder, Kai Verbij, Annouk van der Weijden en Irene Schouten, skeletonster Kimberley Bos en snowboardster Cheryl Maas.

Het aanwezige deel van de Nederlandse ploeg is binnen.

Het aanwezige deel van de Nederlandse ploeg is binnen.

AFP

De overige 22 Nederlandse sporters waren achtergebleven in het olympisch dorp of hadden een training op het programma staan. Normaal gesproken nemen de deelnemende sporters na de vlaggenparade plaats op de tribune om te kijken naar het vervolg van de ceremonie. De Nederlandse sporters gingen direct na de parade echter terug naar het olympisch dorp. Chef de mission Jeroen Bijl vond het niet verantwoord dat de sporters lang in de kou zitten. De meeste andere landen deden hetzelfde.

Bekijk hier meer foto's van openingsceremonie.

De Russische atleten die onder neutrale vlag meedoen aan de Spelen, werden over het algemeen met voorzichtig gejuich onthaald. In het Olympisch Stadion was ook boegeroep te horen toen de 168 sporters, in het wit gekleed en met de olympische vlag voorop, werden voorgesteld tijdens de parade van deelnemende landen.

Koning Willem-Alexander

Op de tribune was er zeker ook sprake van een sterke Nederlandse afvaardiging. Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en premier Rutte zaten op de tribunes. Vergezeld door Guus Hiddink, sinds het WK voetbal van 2002 een ware volksheld in Zuid-Korea. 

Feest in Pyeongchang.

Feest in Pyeongchang.

AFP

In de coulissen van het stadion waren speciale warmtekamers geplaatst om onderkoelingsverschijnselen bij de aanwezigen te voorkomen. Ook stonden er honderden heaters. 

In het ijskoude Olympisch Stadion waren 35.000 toeschouwers getuige van de binnenkomst van de sporters uit 92 landen. De mensen in het stadion hoefden niet te vernikkelen. Voor alle toeschouwers lagen er attributen klaar om het hoofd en de ledematen op temperatuur te houden. 

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in verklaarde rond 13.30 uur (Nederlandse tijd) de 23e Winterspelen officieel voor geopend. Moon deed dat na een toespraak van Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. "Jullie kunnen allemaal erg trots zijn. Bedankt aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Het is tijd voor Pyeongchang", aldus de Duitser, die zich de voorbije periode al vaker lovend uitliet over het organisatiecomité.

Aan het einde van de ceremonie stak Kim Yu-na, voormalig Zuid-Koreaans kunstschaatsster, het olympisch vuur aan.

Lees meer over