Sport

Loting 3000 meter: De Jong - Takagi, Wüst in 9e rit

Ireen Wüst

Ireen Wüst

Rene Bouwman

De loting voor de olympische 3000 meter, die zaterdag in Gangneung wordt verreden, heeft een interessant gevecht opgeleverd voor Antoinette de Jong. De Nederlands kampioene op deze afstand neemt het in de elfde en voorlaatste rit op tegen de Japanse Miho Takagi, de vertrouweling van de Nederlandse coach Johan de Wit.

Ireen Wüst

Ireen Wüst

Rene Bouwman

De Aziatische rijdster heeft met 3.57,09 de beste tijd dit seizoen op haar naam staan, gereden tijdens de wereldbeker in Calgary. De Jong eindigde op dezelfde baan begin december in 3.57,78, goed voor zilver en de derde seizoenstijd.

Ireen Wüst komt al in de negende rit aan de beurt. De olympisch en wereldkampioene op de 3000 meter neemt het op tegen de Canadese Isabelle Weidemann, die een beste tijd deze winter van 4.02,31 neerzette. Wüst reed in Calgary 3.58,10, de vijfde seizoenstijd.

Carlijn Achtereekte schaatst in de vijfde rit tegen de Poolse Karolina Bosiek.  In het twaalfde en laatste paar komen de Russin Natalia Voronina (tweede seizoenstijd van 3.57,70) en de Tsjechische Martina Sablikova (vierde seizoenstijd van 3.57,84) tegen elkaar uit. Zij kunnen zich, als kanshebbers, volledig richten op de tijd die nodig is voor goud.

Wereldbeker

Wüst wist voor het begin van de loting al dat ze als eerste van het groepje favorieten aan de beurt zou komen. De titelverdediger liet eerder dit seizoen onder meer door fysieke ongemakken meerdere wereldbekerraces schieten. Daardoor stond ze in het olympische kwalificatieklassement van de 3000 en 5000 meter, op basis van de eerste vier wereldbekers, te laag om voor de laatste lotinggroep (met de eerste zes van de ranglijst) in aanmerking te komen.

Lees ook: 'Het gaat knetteren tussen Wüst en De Jong'

Antoinette de Jong tijdens de training.

Antoinette de Jong tijdens de training.

Rene Bouwman

Lees ook: 'Wüst gaat mij geen tips geven'

Carlijn Achtereekte

Carlijn Achtereekte

Rene Bouwman