Sport

'Ik wil goud winnen voor mijn grootvader'

Vonn barst in tranen uit tijdens persconferentie

Lindsey Vonn

Lindsey Vonn

Matty van Wijnbergen

De tranen rolden over haar wangen toen Lindsey Vonn werd gevraagd over haar grootvader, die in november vorig jaar overleed op 88-jarige leeftijd. ,,Het is heel moeilijk om niet te huilen”, vertelde ze snikkend.

Lindsey Vonn

Lindsey Vonn

Matty van Wijnbergen

De persvrouw van Team USA vroeg vriendelijk om een momentje, waarna de 33-jarige Vonn haar verhaal hevig geëmotioneerd vervolgde. ,,Ik wil het hier zo vreselijk graag goed voor hem doen. Ik mis hem enorm, hij maakte een belangrijk deel uit van mijn leven. Hopelijk gaat hij me helpen, want opa kijkt van boven mee. Deze Spelen gaat het niet om mij, maar ik wil goud winnen voor mijn grootvader.”

Met 81 Wereldbekerzeges is de Amerikaanse de beste skiester ooit en de grootste superster van deze Winterspelen. Ze zal uitkomen op de onderdelen afdaling, Super-G en combinatie. ,,De reuzenslalom laat ik schieten, dat gaat mijn knie niet trekken”, zo doelde ze op het gewricht van haar rechterbeen. De laatste jaren was ze vooral bezig met herstellen van die knie, waardoor ze de Spelen in Sotsji 2014 miste.

,,In 2013, 2014 en 2015 ben ik vooral bezig geweest om te revalideren. In aanloop naar deze Spelen ging het stukken beter. Mijn zeges van afgelopen week in Garmisch-Partenkirchen hebben me het laatste beetje vertrouwen gegeven dat ik nodig had om hier het gevoel te hebben dat ik kan meedoen voor een olympische titel.”

Voor Vonn zal dit de laatste kans zijn om zich te kronen tot olympisch kampioene. ,,De druk zal enorm zijn, maar ik weet inmiddels wel hoe daar mee om te gaan. Tot mijn derde Spelen in Vancouver 2010 heeft het geduurd totdat ik wist hoe dat te doen”, aldus de skidiva, die daar goud (afdaling) en brons (Super-G) pakte.

Lindsey Vonn, op de persconferentie met hondje Lucy.

Lindsey Vonn, op de persconferentie met hondje Lucy.

Matty van Wijnbergen

Nu wil ze met de steun van haar hond Lucy (,,Het is een eenzaam bestaan soms en ik heb haar altijd bij me.”) en van haar wijlen grootvader op een grootse manier afscheid nemen. ,,Hoelang mijn carrière nog duurt, hangt er vanaf hoelang mijn knie het nog houdt. Ik zal zeker nog een jaar doorgaan, want ik wil die 86 Wereldbekerzeges overtreffen”, zo doelde ze op het record van de Zweed Ingemar Stenmark. ,,Maar eerst wil ik van dit olympische podium afscheid nemen met een groot uitroepteken.”

Benadrukte Vonn nog eens extra dat voor haar niets anders telt dan goud.

Lees meer over