Sport/Voetbal
1649186288
Voetbal

Bizar eisenpakket van Messi in onderhandeling met Barça lekt uit, club verontwaardigd

Messi en Bartomeu onderhandelden over een contract, maar kwamen er niet uit

Messi en Bartomeu onderhandelden over een contract, maar kwamen er niet uit

BARCELONA - In tranen verliet Lionel Messi FC Barcelona, om vervolgens transfervrij naar PSG te gaan. Toch werd er wel degelijk door hem en zijn vader onderhandeld met de Catalanen voor een contractverlenging, in 2020. De Spaanse krant El Mundo heeft het mailverkeer tussen de twee partijen in bezit. De Argentijnse superster blijkt een tamelijk bizar eisenpakket er tegenaan gegooid te hebben.

Messi en Bartomeu onderhandelden over een contract, maar kwamen er niet uit

Messi en Bartomeu onderhandelden over een contract, maar kwamen er niet uit

De marginale financiële situatie van FC Barcelona was ook bij de Messi’s bekend, zo blijkt. En dus ging Jorge Messi schoorvoetend akkoord met een salarisverlaging van 20 procent. Wél zou alles moeten worden terugbetaald, zo was de voorwaarde.

El Mundo heeft nu gepubliceerd wat Messi nog meer wilde en dat wordt door de Spaanse krant omschreven als ’bruut’.

Eisenpakket:

  • Een nieuw contract tot 2023, mét mogelijkheid tot eenzijdige verlenging voor Messi.
  • Vast salaris: 20 procent van het vaste salaris van 2020/21 wordt verlaagd, waarbij 10 procent van het salaris wordt teruggevorderd in het seizoen 2021/22 en nog eens 10 procent in 2022/23 met een rente van 3 procent per jaar.
  • Een box in Camp Nou voor de families van Messi en Luis Suárez.
  • Uitbetaling van loyaliteitsbonussen.
  • Privévlucht voor het hele gezin naar Argentinië voor de kerstdagen.
  • Bij beëindiging van het contract, betaling van de uitgestelde bedragen in het seizoen 2020/21, plus rente.
  • Bonus voor het ondertekenen van het contract van 10 miljoen euro.
  • Verhoging van het salaris bij belastingverhoging.
  • Afschaffing van de transferclausule, die zal worden vastgesteld op een symbolisch bedrag van 10.000 euro (destijds was de clausule 700 miljoen euro).

Alsof dit nog niet genoeg was, wilde Messi ook dat assistent Pepe Costa - en tevens zijn persoonlijke assistent - een contractverlenging zou krijgen. Net zolang als Messi zelf.

Uiteindelijk gingen de Catalanen niet akkoord dus met dit eisenpakket en moest de club zelfs salarisverlagingen toepassen binnen de selectie. Messi kwam niet meer tot een ander akkoord met Blaugrana en dus liep hij - in tranen - transfervrij naar PSG.

Barça verontwaardigd

FC Barcelona is verontwaardigd dat de Spaanse krant El Mundo documenten heeft gepubliceerd over de eisen van Lionel Messi bij de onderhandelingen over contractverlenging bij de Catalaanse club in 2020.

De documenten zijn mailgesprekken uit 2020 tussen Jorge Messi, de vader en zaakwaarnemer van de Argentijnse vedette en Josep Bartomeu, de inmiddels vertrokken voorzitter van Barcelona. Hierin staat onder meer dat de voetballer een tekenbonus van 10 miljoen euro zou moeten krijgen en dat de transferclausule zou moeten worden verlaagd naar een symbolisch bedrag van 10.000 euro.

Messi tekende in 2020 geen nieuw contract bij de club en liet zijn contract bij de club een jaar later aflopen. In augustus 2021 vertrok hij bij de in financiële problemen geraakte club en tekende daarna een contract bij Paris Saint-Germain.

„FC Barcelona wil zijn verontwaardiging uiten over het met opzet lekken van informatie die onderdeel is van een juridische procedure. De club betreurt het dat het betreffende medium opschept dat het toegang heeft tot grote grote hoeveelheden documenten en e-mails die onderdeel uitmaken van het Barça-gate onderzoek, terwijl deze informatie nog gedeeld moet worden”, aldus de verklaring van Barcelona.

In de zaak ’Barça-gate’ gaat het erom dat toenmalig voorzitter Bartomeu voor zo’n 1 miljoen euro een bedrijf zou hebben ingehuurd dat online een lastercampagne opzette tegen zijn tegenstanders, onder wie de voetballers Lionel Messi en Gerard Piqué en oud-spelers als Xavi en Pep Guardiola.

Volgens de club openbaart het betreffende artikel documenten die niets met de lopende zaak te maken hebben en is het gebruik ervan een inbreuk op de reputatie en vertrouwelijkheid van de club. „Daarom en met het doel de rechten van FC Barcelona te beschermen zal de juridische afdeling van de club onderzoeken of er juridische stappen moeten worden ondernomen”, meldt Barcelona.