Nieuws/Sport
16519
Sport

Hermens verwacht spectaculaire verbetering atlete

Hassan fel: 'Ik ben schoon en ik blijf schoon'

Sifan Hassan

Sifan Hassan

De fragiele atlete, 23 lentes jong, kijkt met haar grote donkere ogen naar de argwanende vertegenwoordigers van de pers. Zojuist heeft Sifan Hassan verteld dat ze in zee gaat met de Alberto Salazar. Een topcoach, maar niet van onbesproken gedrag. "Ik ben schoon en ik blijft schoon’’, roept de verlegen 1500-meterloopster ineens opvallend fel.

Sifan Hassan

Sifan Hassan

Er is een lofzang te horen over Salazar en zijn assistenten, over de faciliteiten en over de toewijding binnen de groep atleten met een basis aan de Amerikaanse westkust. Nike, ook sponsor van Hassan, dekt het overgrote deel van de kosten.

Jos Hermens, de grote baas van managementbureau Global Sport Communications, zit ook achter de tafel. "Ik had niet gedacht dat ze haar zouden aannemen, maar ze zijn verrassend enthousiast over Sifan. Salazar heeft het over laaghangend fruit. Er is nog veel te verbeteren.’’

'Vijf seconden sneller'

Hassan heeft een Nederlands record staan van 3.56,05 op de 1500 meter. Maar ze kan veel sneller, zo meent men binnen haar nieuwe trainingsgroep. "Pin me er niet op vast’’, zegt Hermens. "Maar het moet mogelijk zijn dat ze vijf seconden harder gaat lopen.’’

Dit door betere training en niet door gegraai uit de verboden snoeptrommel. Analyses en trainingen moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat haar ene pas net zo lang wordt als de andere. Dat er verschil tussen de passen zit, was in Nederland ook al geconstateerd. Maar in de Verenigde Staten denken ze er echt wat aan te kunnen doen.

Salazar raakte vorig jaar in opspraak door een BBC-documentaire, waarin hij ervan werd beschuldigd te experimenteren met verboden middelen. Maar de man die ook de Britse superster Mo Farah onder zijn hoede heeft, ontkent in alle toonaarden. Het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA doet echt wel onderzoek naar het in opspraak geraakte Oregon Project van Salazar. Daarom is Hassan ook niet officieel bij dit project aangesloten.