Sport

Ajax met hangen en wurgen langs FC Twente

Justin Kluivert prikt van dichtbij raak

Justin Kluivert prikt van dichtbij raak

ANP Pro Shots

Ajax heeft met pijn en moeite drie punten overgehouden aan de confrontatie met FC Twente (2-1). De ploeg van trainer Erik ten Hag maakte het zichzelf moeilijk na een sterk begin, verspeelde een voorsprong en ontsnapte uiteindelijk via een benutte strafschop van Lasse Schöne. 

Justin Kluivert prikt van dichtbij raak

Justin Kluivert prikt van dichtbij raak

ANP Pro Shots

Met de van een schorsing teruggekeerde Matthijs de Ligt weer in de basis begon Ajax flitsend aan de confrontatie met FC Twente. Al na drie minuten kwam de ploeg van trainer Erik ten Hag er razendsnel uit. David Neres bediende de mee opgekomen Donny van de Beek, die op zijn beurt een uitstekende voorzet in huis had op Justin Kluivert. De jongeling was van dichtbij attent en passeerde Joël Drommel: 1-0. 

Slordig

Het publiek in de ArenA maakte zich op voor een walk-over en Ajax kreeg ook grote mogelijkheden om de score te vergroten. Enkele minuten na de treffer van Kluivert had Van de Beek 2-0 moeten maken toen hij vrij opdook voor Drommel, maar hij schoot jammerlijk over. Vervolgens kreeg de middenvelder nog een mogelijkheid, maar ditmaal voorkwam Drommel een treffer.

Na het spectaculaire eerste kwartier zakte het tempo weg en dommelde het publiek in Amsterdam langzaam in slaap. Ajax behield controle, maar werd slordiger. Twente bleef daardoor redelijk eenvoudig overeind en deelde zelfs enkele speldenprikjes uit. Met name de bedrijvige Adnane Tighadouini was enkele keren dreigend. De aanvaller verving voorin Oussama Assaïdi (geblesseerd). Debutant Michaël Mari was achterin de vervanger van de geschorste Cristian Cuevas. Ook coach Gertjan Verbeek zat een schorsing uit en nam daardoor plaats op de tribunes.

Klaas-Jan Huntelaar in balbezit

Klaas-Jan Huntelaar in balbezit

ANP Pro Shots

Strafschop Schöne

Ook in de tweede helft bleef het tempo laag en waren beide ploegen slordig. De ArenA schrok op toen Frenkie de Jong op een gevaarlijke plek op het veld uitgleed en Tighadouini er met de bal vandoor ging. Zijn schot verontrustte André Onana echter niet. De doelman was na 66 minuten wel kansloos. Joël Veltman liet zich makkelijk aftroeven door Tom Boere, die de geheel vrijstaande Tighadouini bediende: 1-1.

Puntenverlies dreigde plotseling voor Ajax, dat bij een gelijkspel de achterstand op PSV zou zien oplopen naar liefst negen punten. Vier minuten na de gelijkmaker zorgde Schöne echter voor opluchting. De Deen mocht aanleggen vanaf de strafschopstip, nadat Hakim Ziyech (licht) werd getoucheerd door Peet Bijen. Schöne faalde niet: 2-1. Ook na die treffer bleef het spel van Ajax zwak en zorgde FC Twente in de slotfase nog voor een aantal hachelijke momenten voor het Amsterdamse doel. Ajax hield echter stand en trok de zege over de streep. 

David Neres zit klem tussen de Twente-verdedigers

David Neres zit klem tussen de Twente-verdedigers

ANP Pro Shots

 

Lees meer over