Sport/Schaatsen
1655902079
Schaatsen

Olympisch kampioene Schouten wint in Thialf zege 3000 meter

Roest begint schaatsseizoen sterk: na 5000 meter ook zege op 1500

Patrick Roest

Patrick Roest

Patrick Roest is overtuigend begonnen aan het schaatsseizoen. De 26-jarige schaatser won zaterdag bij kwalificatiewedstrijden voor de komende wereldbekerwedstrijden verrassend de 1500 meter. Een dag eerder was Roest ook al de snelste op de 5000 meter.

Patrick Roest

Patrick Roest

Roest, die afgelopen zomer Jumbo-Visma verruilde voor Team Reggeborgh, zette in Thialf een tijd neer van 1.44,62. Zijn ploeggenoot Louis Hollaar verraste eveneens en eindigde in 1.45,42 als tweede. Favoriet Thomas Krol, die eerder dit jaar bij de Olympische Spelen in Beijing als tweede eindigde achter Kjeld Nuis, kwam nu met 1.46,07 niet verder dan de derde plek.

Nuis ontbrak in Thialf wegens een liesblessure. Hij moet nu hopen dat de schaatsbond hem alsnog aanwijst voor de komende vier wereldbekerwedstrijden. Daar mogen vijf Nederlanders aan meedoen. Wesly Dijs eindigde zaterdag als vierde in 1.46,39, voor Jordy van Workum (1.46,50). Als Nuis wordt aangewezen door de KNSB, gaat dat ten koste van Van Workum.

Irene Schouten wint de 3000 meter.

Irene Schouten wint de 3000 meter.

Schouten behaalt zege op 3000 meter

Irene Schouten heeft haar favorietenrol op de 3 kilometer waargemaakt. De olympisch kampioene bleef in een direct duel Antoinette Rijpma-De Jong voor: 3.59,21 om 4.00,13.

Marijke Groenewoud eindigde in 4.02,72 als derde. Joy Beune (4.03,97) en Merel Conijn (4.06,51) plaatsten zich als nummers 4 en 5 ook voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden in november en december, in Stavanger, Heerenveen en Calgary (twee keer).

Schouten won in februari bij de Spelen in Beijing goud op de 3 kilometer, 5 kilometer en de massastart. Het kwalificatietoernooi in Thialf was ze vrijdag begonnen met de achtste plek op de 1500 meter. Rijpma-De Jong won die afstand.

Marrit Fledderus wint de eerste 500 meter.

Marrit Fledderus wint de eerste 500 meter.

Leerdam blijft Kok op 500 meter net voor

Jutta Leerdam verzekerde zich van de winst op de 500 meter. De rijdster van Jumbo-Visma zette met haar tweede omloop in 37,57 seconden de beste tijd neer.

Femke Kok en Marrit Fledderus, allebei van Team Reggeborgh, eindigden in 37,61 en 37,68 als tweede en derde. Michelle de Jong (eveneens van Reggeborgh) en Dione Voskamp plaatsten zich als nummers 4 en 5 ook voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden, in november en december in Stavanger, Heerenveen en Calgary (twee keer). Leerdam, die in de zomer overstapte naar Jumbo, plaatste zich vrijdag op de 1500 meter als nummer 3 ook voor de wereldbeker.

„Ik merkte nog een beetje de vermoeidheid na de 1500 meter van vrijdag, want die wedstrijd was pas vrij laat”, zei Leerdam na afloop. „Nee, ik had vooraf niet gedacht zo vroeg in het seizoen al deze tijd te rijden”, sprak Leerdam, die vorig seizoen met haar ex-partner Koen Verweij nog haar eigen schaatsteam had. „Met mijn algemene niveau en inhoud zit het wel goed. Ik verwacht dat ik verder blijf groeien.”

Trainer Jac Orie begroette de zege van Leerdam met gejuich. „Hij was echt blij, ja”, zag Leerdam. „Maar ik ook. Je moet het toch maar even doen.” Als Leerdam zich zondag ook op de 1000 meter voor de komende vier wereldbekerwedstrijden plaatst, gaat ze een drukke periode tegemoet. „Of ik dan alle drie de afstanden overal ga rijden? Daar moet ik nog even over nadenken.”

Verbij meldt zich met liesblessure af voor 1000 meter

Kai Verbij doet zondag niet mee aan de 1000 meter. De sprinter van Jumbo-Visma meldde zich met een liesblessure af bij de wedstrijdleiding. Verbij liep de blessure vrijdag op tijdens de eerste 500 meter, waarin hij was ingedeeld in de laatste rit tegen ploeggenoot Merijn Scheperkamp. De 28-jarige Verbij moest de strijd na enkele tientallen meters al staken. Hij greep naar zijn linkerbovenbeen en ging naar de kant.

Verbij had kort na de race nog hoop dat de blessure mee zou vallen, maar zaterdag werd duidelijk dat de 1000 meter te vroeg voor hem komt. Verbij ontbreekt zo op de 500 en 1000 meter bij de eerste vier wereldbekerwedstrijden, in november en december in Stavanger, Heerenveen en Calgary (twee keer). Bij de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen plaatsen per afstand de vijf snelste Nederlandse schaatsers zich.