Nieuws/Sport
1658236
Sport

Friese stayer werkte zichzelf in de nesten

Bergsma: 'Mezelf voor de gek gehouden'

Jillert Anema in gesprek met Jorrit Bergsma.

Jillert Anema in gesprek met Jorrit Bergsma.

PYEONGCHANG - Jorrit Bergsma heeft met terugwerkende kracht veel spijt van de beslissing om begin december vorig jaar in actie te komen bij World Cup-wedstrijd in Calgary.

Jillert Anema in gesprek met Jorrit Bergsma.

Jillert Anema in gesprek met Jorrit Bergsma.

De regerend olympisch kampioen op de tien kilometer was ziek, maar deed toch mee aan de vijf kilometer. Een dramatische race volgde. "Dat is geen slimme zet geweest. Ik heb mezelf toen dieper in de modder gereden. Ik heb mezelf toen voor de gek gehouden.  Ik had even tijd nodig om daarvan te herstellen", erkende Bergsma drie dagen voordat in de Gangneung Sience Arena de tien kilometer wordt afgewerkt.

"Maar ik ben blij hoe het nu gaat", vervolgde Bergsma, die afgelopen week vorm toonde met een prima optreden in een testwedstrijd op de drie kilometer. Bergsma bekeek zondag tandenknarsend de vijf kilometer. Sven Kramer won, maar Jan Blokhuijsen (zevende tijd) en Bob de Vries (vijftiende tijd) vielen tegen.

"Hier had ik gewoon moeten rijden. Maar Bob verdiende deze plek. Hij reed heel goed op het OKT. Het is mijn eigen fout dat ik mij niet heb weten te plaatsen."

Lees ook: - Kramer kiest nieuwe plan na zware omstandigheden Fotofinish na thriller op 5000 meter Martelgang in Pyeongchang voor De Vries FOTO - De Vries ontsnapt aan extra groot drama

Op de tien kilometer verwacht Bergsma donderdag een spannende strijd. "Ik neem het op tegen de wereldrecordhouder (Ted-Jan Bloemen) en de regerend wereldkampioen (Sven Kramer). Het zal heel dicht bij elkaar zitten."