Sport/Tour de France
1658926089
Tour de France

Grote domper voor Primoz Roglic: renner stapt af in Tour de France

Een gehavende Primoz Roglic.

Een gehavende Primoz Roglic.

Primoz Roglic verschijn zondag niet meer aan de start van de negende etappe van de Tour de France. De renner van Jumbo-Visma heeft te veel last van zijn verwondingen die hij eerder bij een valpartij opliep.

Een gehavende Primoz Roglic.

Een gehavende Primoz Roglic.

De 31-jarige Sloveense kopman liep in de derde etappe al tijdverlies op, maar daar kwam vrijdag nog eens vier minuten bij ten opzichte van zijn concurrenten in het klassement. Zaterdag trok het peloton de Alpen in en moest Roglic al in een vroeg stadium lossen.

Zijn ploeg meldde eerder dat de rustdag van maandag zou worden benut om na te denken over zijn plan voor de komende weken, maar de knoop is dus al eerder doorgehakt. Roglic wil deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio.

In een opgenomen boodschap op Twitter laat Roglic weten dat de beslissing te stoppen in samenspraak met de ’hele ploeg’ is genomen. „We kwamen tot de conclusie dat het geen zin had op deze manier door te gaan”, vertelt Sloveen, onder meer tweevoudig winnaar van de Vuelta. „Ik heb nooit zo ver vooruit gedacht. We bekeken het van dag tot dag, maar uiteindelijk zagen we dat dit me niet veel verder zou brengen. Echt verschrikkelijk, maar doorgaan had geen zin meer.”

Zijn zevende plaats in de tijdrit van woensdag kwam voor de renner als een verrassing. „Maar de dag erna was de pijn in alle hevigheid weer terug. De tijdrit ging beter dan verwacht, maar het is natuurlijk een korte inspanning. In de ’normale’ etappes erna bleek dat het te veel is voor mijn lichaam. We gaan ons nu maar focussen op nieuwe doelen.”

„Primoz realiseerde zich dat er in koers geen verbetering meer zou optreden”, zei ploegleider Merijn Zeeman voor de start van de negende etappe in Cluses. „Zo’n etappe zoals zaterdag hakt er enorm in. We wilden het per dag bekijken, niet zomaar afstappen. Het is nu eenmaal de Tour. Gisteravond gaf Primoz toe dat het geen zin had om verder te rijden, niet voor hem en ook niet voor de ploeg. Hij kon hier nog weinig betekenen.”

Volgens Zeeman is het beter om naar de lange termijn te kijken. „Het is niet omdat we in de Tour zijn dat we koste wat kost door moeten gaan. De etappe van zaterdag kostte Primoz al ontzettend veel moeite. Aandringen had geen zin meer, hij zou in deze Tour geen rol van betekenis meer spelen en hij is een té groot kampioen om hem daarvoor nog in de Tour te houden.”

Deelname aan de Vuelta is volgens Zeeman nu een stuk realistischer geworden. „Primoz gaat nu eerst fysiek en mentaal herstellen van alles wat er hem is overkomen. Deze Tour was voor hem heel frustrerend. Hier moet hij toch even van bekomen.”

De Deen Jonas Vingegaard van de ploeg staat vijfde in het klassement, op 5 minuten van Pogacar. „Met Jonas hadden we een plan op de lange termijn, om hem hier met Primoz te laten rijden, te laten groeien”, legde Zeeman uit. „Dat kan nu niet meer na de val en opgave van Primoz, maar hij doet het ontzettend goed en mag zijn koers rijden, zonder enige druk. Hij mag zichzelf elke dag testen, hoe hij staat ten opzichte van de beste renners van de wereld en daar gaan we hem maximaal bij ondersteunen.”