Sport/Voetbal
1661375965
Voetbal

Ajax-trainer Erik ten Hag: ’We worden van wedstrijd tot wedstrijd beter’

Erik ten Hag

Erik ten Hag

AMSTERDAM - Hoewel Ajax in de eerste helft tegen FC Midtjylland (3-1) alle kansen miste, maakte coach Erik ten Hag zich in de rust geen zorgen. „Ik heb tegen de jongens gezegd dat ze rustig moesten blijven. Er zouden absoluut meer mogelijkheden komen. Dat gebeurde ook.”

Erik ten Hag

Erik ten Hag

„Voor ons kende dit duel maar een smetje”, vervolgde Ten Hag. „Dat was die tegentreffer. Volgens de jongens was het geen strafschop, maar laten we het er op houden dat de VAR er goed naar heeft gekeken.”

Het goede spel van de Amsterdammers verraste Ten Hag niet. „We worden van wedstrijd tot wedstrijd beter. We hebben ongelooflijk veel kansen gecreëerd, maar pas in de tweede helft hebben we onszelf beloond.”

De uitzege van Atalanta bij Liverpool (0-2) was ook een tegenvaller voor Ajax. „Maar ik til daar niet zo zwaar aan”, zei Ten Hag. „We moeten volgende week naar Liverpool en spelen een week later thuis tegen Atalanta. Als we dat laatste duel winnen, dan gaan we naar de achtste finales. We hebben dus alles nog in eigen hand. Al wil dat niet zeggen dat we volgende week tegen Liverpool ook niet voor de winst gaan. We willen iedere wedstrijd winnen.”

Geen zorgen om Blind

Ten Hag maakt zich geen grote zorgen over de blessure van Daley Blind, die in de tweede helft geblesseerd uitviel. „Volgens mij was hij een beetje overbelast”, zei hij. „Hij wilde zelf verder maar met de stand op het scorebord vond ik dat niet verstandig.”

Blind leek bij een voorsprong van 3-0 even naar een hamstring te grijpen toen hij naar de kant ging. „We moeten even afwachten hoe het donderdag eruit ziet”, zei Ten Hag. „Ik kan niet zeggen of hij zaterdag al tegen Emmen kan spelen. Dat gaan we bekijken. Maar ik wilde geen risico met hem nemen.”

Ten Hag wisselde Davy Klaassen en David Neres ook uit voorzorg. „Klaassen was net als Blind een beetje overbelast. En Neres zat tegen kramp aan. We krijgen nog veel duels voor de winterstop. We hebben iedereen nodig.”

Gravenberch: zege was zonder meer verdiend

Een dag nadat hij zei dat hij weleens wat vaker zou mogen scoren maakte Ryan Gravenberch de openingstreffer voor Ajax in het duel met FC Midtjylland (3-1). „Mijn eerste goal van het seizoen. En dan nog wel in de Champions League. Ik zag hem via de onderkant van de lat erin vliegen. Maar ik wil het straks op tv graag nog een keer zien.”

De overwinning was zonder meer verdiend, vond Gravenberch. „De eerste helft waren we al een stuk beter, maar misten we de kansen. Na de openingstreffer wisten we dat er nog wel meer zouden vallen en dat gebeurde. We hebben goed gespeeld, drie doelpunten gemaakt en vrijwel niets weggegeven.”

Mazraoui beloont zichzelf met mooie treffer

Met een mooi treffer brak Noussair Mazraoui in het begin van de tweede helft het verzet van FC MIdtjylland. „Na die 2-0 van mij was het wel een beetje gedaan”, zei de rechtsback van Ajax na de uiteindelijke zege van 3-1. „Toen kon het bijna niet meer fout gaan.”

Als het aan Mazraoui had gelegen, dan had Ajax voor rust al afstand genomen van de kampioen van Denemarken. „Daar kregen we kansen voldoende voor”, stelde hij. „Maar uiteindelijk kan je zeggen dat we een goede wedstrijd hebben gespeeld.”

Mazraoui is weer eerste keus van Ajax, na het vertrek van Sergino Dest naar Barcelona. Hij maakt de laatste weken een uitstekende indruk rechts in de defensie. „Daar heb ik me met die 2-0 een beetje voor beloond”, zei hij. „Maar de echte beloning komt pas aan het einde van het seizoen. Dan worden de prijzen verdeeld.”

Smetje op de probleemloze zege van Ajax was de verrassende winst van Atalanta bij Liverpool. „Dat hadden we liever anders gezien”, zei Mazraoui. „Maar we hebben alles nog in eigen hand. We gaan verder in de Champions League als we onze thuiswedstrijd tegen Atalanta winnen.”