Sport/Tennis
1661650746
Tennis

Tennislegende Roger Federer (41) kondigt afscheid aan

Roger Federer

Roger Federer

AMSTERDAM - Roger Federer stopt met tennissen, zo heeft hij via zijn sociale kanalen laten weten. De 41-jarige Zwitser neemt volgende week afscheid op het toernooi om de Laver Cup in Londen. Federer won twintig grandslamtitels en voerde geruime tijd de wereldranglijst aan.

Roger Federer

Roger Federer

Vanwege fysieke problemen kwam Federer de laatste jaren weinig in actie. Zijn laatste optreden op de ATP Tour dateert van vorig jaar op Wimbledon.

„Aan mijn tennisfamilie en daarbuiten”, begint de Zwitser zijn monoloog. „Van alle zaken die het tennis mij de voorbije jaren gegeven heeft, is het beste - zonder twijfel - de mensen die ik heb leren kennen. Mijn vrienden, rivalen, en vooral de fans die de sport tot leven brengen. Vandaag wil ik wat nieuws met jullie delen.”

Boodschap lichaam is duidelijk

„Zoals jullie weten, zijn de voorbije drie jaar een uitdaging geweest door blessures en operaties. Ik heb hard gewerkt om opnieuw competitief te zijn, maar ik kan de capaciteiten en limieten van mijn lichaam. En haar boodschap is de laatste tijd duidelijk geweest. Ik ben 41 jaar oud en ik heb meer dan 1500 wedstrijden gespeeld in 24 jaar. Tennis heeft me genereus behandeld, genereuzer dan ik ooit had kunnen dromen, maar nu is het tijd om te erkennen dat het tijd is om mijn competitieve carrière te stoppen.”

Federer, die in zijn carrière 310 weken op nummer 1 stond, neemt afscheid op de Laver Cup. Hij zal nog tennissen, maar niet meer op de ATP-tour. „Het is een moeilijke beslissing geweest, want ik ga het tennis missen. Maar ik vind ook dat ik mag feesten. Ik heb het geluk gehad om een speciaal talent te hebben gekregen, waarvan ik langer dan gedacht kon genieten.”

Nog één keer de Big 3 samen

Federer neemt afscheid met twintig grandslamtitels (zes keer de Australian Open, één keer Roland Garros, acht keer Wimbledon en vijf keer de US Open) op zak en was jarenlang de recordhouder bij de mannen. Hij is inmiddels gepasseerd door Rafael Nadal en Novak Djokovic, die respectievelijk 22 en 21 grandslamtoernooien hebben gewonnen. Volgende week spelen de drie grote kampioenen nog een keer samen in Londen. Federer, Nadal en Djokovic vormen Team Europa met Andy Murray, Stefanos Tsitsipas en Casper Ruud.

Federer won op de Spelen van 2008 in Beijing olympisch goud in het dubbelspel met zijn landgenoot Stan Wawrinka. Vier jaar later in Londen moest hij genoegen nemen met individueel zilver. In de finale was Murray te sterk. Federer bezorgde Zwitserland in 2014 de eindzege in de Daviscup.

De Laver Cup vindt plaats van 23 tot 25 september in de O2 Arena in Londen. Het toernooi moest de langverwachte comeback van Federer worden, maar het wordt dus zijn laatste kunststukje. De Zwitser sukkelt al meer dan een jaar met problemen aan de rechterknie en kwam voor het laatst in actie tijdens Wimbledon vorig jaar. Hij zit bij Team Europa dus wel in één team met Djokovic, Nadal én Andy Murray.

Federer dankt rivalen

„Ik wil mijn concurrenten hier ook bedanken”, aldus Federer. „Ik heb het geluk gehad om veel epische wedstrijden te mogen spelen, die ik nooit zal vergeten. We vochten eerlijk, met passie en intensiteit, en ik heb altijd geprobeerd de geschiedenis van het tennis te respecteren. We hebben elkaar naar grotere hoogtes gestuwd en het tennis naar een hoger niveau gebracht.”