Sport/EK voetbal
1662874169
EK voetbal

Scandinaviërs op vier punten na zege op Slowakije

Zweden dankzij rake penalty op goede spoor in groep E

Emil Forsberg loopt juichend weg na zijn rake penalty.

Emil Forsberg loopt juichend weg na zijn rake penalty.

Zweden is na twee duels nog ongeslagen op het EK. De Scandinaviërs wonnen vrijdag in Sint-Petersburg met 1-0 van Slowakije. Emile Forsberg maakte vanaf elf meter het winnende doelpunt.

Emil Forsberg loopt juichend weg na zijn rake penalty.

Emil Forsberg loopt juichend weg na zijn rake penalty.

De ploeg van bondscoach Janne Andersson gaat met vier punten aan de leiding in groep E. In het openingsduel hielden de Zweden knap stand tegen Spanje (0-0). Slowakije blijft door de nederlaag hangen op drie punten, nadat in de wedstrijd werd gewonnen van Polen (2-1). Spanje en Polen spelen zaterdag om 21.00 uur tegen elkaar.

In het snikhete Sint-Petersburg maakten vooral de doelmannen indruk. Na 45 tegenvallende minuten onderscheidde Robin Olsen zich in de 57e minuut door met één hand een zeker doelpunt van de koppende Juraj Kucka te verhinderen.

Robin Olsen hield Zweden op de been.

Robin Olsen hield Zweden op de been.

Twee minuten later was het Martin Dúbravka, die een vergelijkbaar kunststukje uithaalde na een kopbal van Ludwig Augustinsson. Toch eindigde het duel in mineur voor de goalie van Slowakije. Een kwartier voor tijd veroorzaakte hij een penalty door Robin Quaison neer te halen. Forsberg zette zich achter de bal en hielp Zweden aan de overwinning.

Martin Dubravka haalt Robin Quaison neer.

Martin Dubravka haalt Robin Quaison neer.

Alexander Isak

Forsberg maakte namens Zweden het winnende doelpunt in het EK-duel met Slowakije (1-0), maar ploeggenoot Alexander Isak kreeg na afloop meer dan terecht de trofee voor de man van de wedstrijd. De 21-jarige aanvaller van Real Sociedad was vooral na de rust een ware plaag voor de Slowaakse defensie. Hij stond onder meer aan de basis van de aanval waaruit een strafschop ontstond, die Forsberg in de 77e minuut benutte

„Het is heel leuk om hem op het veld bezig te zijn, hij is een enorm talent”, zei bondscoach Janne Andersson over de oud-speler van Willem II. „Hij is een jonge voetballer die nog veel groeimarge heeft. Ik denk dat we nog veel meer van hem mogen verwachten. Hij speelde vandaag heel goed en met een beetje meer geluk had hij zeker gescoord.”

Ongelooflijk gevoel

Isak kon na de wedstrijd zijn geluk niet op. „Voor het begin van het EK trachtte ik te beschrijven hoe het voelt om Zweden te vertegenwoordigen”, zei de behendige spits met Eritrese roots. „Maar ik had het mis. Het voelt nog veel beter, geweldig gewoon. Het is een ongelooflijk gevoel. Een zege op dit niveau en in dit toernooi maakt me echt heel blij.”

Met vier punten uit twee duels staat Zweden er in groep E goed voor. „We hebben een geweldige EK-start, die we tegen Polen succesvol moeten afronden. Maar nu eerst de accu weer even opladen”, concludeerde Isak voldaan.